Izvor: B92, 30.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukašenko preti proterivanjem

Minsk -- Ukoliko SAD uvedu nove sankcije Belorusiji, američki ambasador u toj zemlji biće proteran, upozorio Aleksandar Lukašenko.

"Čim budu uvedene oštrije sankcije protiv naše privrede, odgovorićemo najenergičnije što možemo na svim frontovima. Američki ambasador će biti prvi proteran", rekao je beloruski predsednik Lukašenko. Ambasador SAD u Minsku Keren Stjuart nedavno je izjavila da bi Vašington mogao proširiti sankcije na državne beloruske firme na čijem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čelu su ljudi koji, po njenom mišljenju, koče demokratiju.

Lukašenko je američkom ambasadoru odgovorio da u slučaju uvođenja novih sankcija "ona leti prva".

Lukašenko je rekao da bi u tom slučaju Belorusija zabranila trgovinu u američkim dolarima i prešla na druge valute.

"Možemo da preživimo bez dolara, pravimo rezerve jena i juana, a možemo preći na evro", objasnio je beloruski predsednik.

Vašington je nametnuo niz kaznenih mera Belorusiji, za koju kaže da je poslednja diktatura u Evropi, uključujući i zabranu ulaska u SAD za samog Lukašenka.

Bušova administracija je takođe zabranila američkim biznismenima da sarađuju sa beloruskom rafinerijom "Belneftehim" čija je imovina u SAD zamrznuta.

SAD i evropske zemlje optužuju Lukašenka za progon i hapšenja političkih protivnika, kontrolu medija i izborne krađe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.