Izvor: B92, 07.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luiz Arbur podnosi ostavku

Ženeva -- Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Luiz Arbur zvanično je obavestila javnost da će podneti ostavku 30. juna.

Njoj se tada završava četvorogodišnji mandat na toj funkciji. Arburova je svoju ostavku, koju je ranije najavila, danas obrazložila pred Savetom UN za ljudska prava u Ženevi, navodeći da su ona, kao i njeni prethodnici, bili česta meta kritika velikog broja zemalja.

Ona je navela da izvestan broj zemalja traži kontrolu rada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njene kancelarije, podsećajući da je ta kancelarija nezavisna u odnosu na Savet, koji broji 47 zemalja.

"Najočigledniji otpor jeste pokušaj nekih članica Saveta da kontrolišu odluke mog menadžerskog tima i svih odluka koje smo doneli i realizovali za vreme trajanja mog mandata", rekla je Luiz Arbur.

Mnoge arapske i azijske zemlje zamerale su visokoj komesarki da je svojim kritičkim ocenama na stanje ljudskih prava u njihovim zemljama izlazila izvan okvira svog mandata.

Te zemlje su joj, takođe, zamerale da je odlučivala bez konsultacija sa Savetom i tražile da bude formirano izvršno telo koje bi kontrolisalo rad Visokog komesarijata za ljudska prava.

Visoki komesarijat za ljudska prava ustanovljen je 1994.

Luiz Arbur (61), kanadski pravni stručnjak, bila je prva glavna tužiteljka Haškog tribunala za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Ona je 1999. tokom bombardovanja Srbije od strane NATO-a, podigla optužnicu protiv Slobodana Miloševića i ušla je u istoriju kao prva osoba koja je podigla optužnicu za ratne zločine protiv nekog predsednika dok je još bio na položaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.