Izvor: B92, 17.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lugovoj i zvanično kandidat

Moskva -- Lugovoj, glavni osumnjičeni za ubistvo bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka, kandidat na parlamentarnim izborima.

Lugovoj je izabran na partijskom kongresu nacionalističke Liberalno-demokratske partije da bude drugi na njihovoj izbornoj listi za izbore zakazane za 2. decembar. Britanija je označila Lugovoja za glavnog osumnjičenog za ubistvo Litvinjenka u Londonu i zatražila njegovo izručenje, što je Rusija odbila navodeći da to ustav zemlje ne dozvoljava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Imenovanje Lugovoja je naš odgovor na drski predlog da Rusija promeni svoj ustav kako bi dozvolila izručenje svojih građana", rekao je lider stranke Vladimir Žirinovski, prenosi agencija Interfaks.

"Mi se ne mešamo u unutrašnje stvari drugih zemalja i nikad nećemo dozvoliti da se neko meša u unutrašnja pitanja Rusije", dodao je on.

Lugovoj ima šanse da bude izabran u donji dom skupštine Državnu Dumu ako Liberalno demokratska partija pređe prag od sedam posto za ulazak u skupštinu. Međutim, anketa koju je sprovela ugledna agencija Viziom prošle nedelje pokazuje da će ta stranka dobiti oko šest odsto glasova.

Liberalno- demokratska partija, koja je nekad imala oko 65 od 450 poslaničkih mesta u Dumi, sada ima samo 30.

Žirinovski poslednjih desetak godina privlači pažnju svojim ratobornim ponašanjem i ekstremnim izjavama, kao na primer da će Rusija da koristi ogromne ventilatore da nateruje radioaktivni otpad u Baltičke republike.

Rusko odbijanje da izruči Lugovoja je dovelo do zatezanja odnosa između Moskve i Londona. U julu je Britanija proterala četvoricu ruskih diplomata u znak protesta, na šta je Rusija odgovorila proterivanjem četvorice Britanskih diplomata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.