Izvor: Blic, 01.Okt.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lufthanza" kupila "Britiš midlend" za 60,8 miliona dolara

Vodeća nemačka aviokompanija "Lufthanza" je danas saopstila da će kupiti preostalih 20 odsto akcija britanskog prevoznika "Britiš midlend" (BMI) od skandinavske grupacije SAS.

"Lufthanza" će SAS-u platiti ukupno 38 miliona funti (60,8 miliona dolara) za preostali deo akcija BMI koje "Lufthanza" nosu u njenom posedu, prenele su agencije. Ugovor će stupiti na snagu 1. novembra. Kupovinom BMI "Lufthanza" obezbeđuje pravo na odgovarajući broj sletanja i poletanja sa londonskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aerodroma "Hitrou", najprometnijeg u Evropi. Ako nemačka kompanija odluči da proda sve ili deo akcija BMI u periodu do dve godine, SAS će dodatno biti isplaćen, "u zavisnosi od određenih uslova", stoji u saopštenju.

"Lufthanza", jedna od najvećih aviokompanija u Evropi, početkom minule sedmice je najavila da namerava da smanji administrativne troškove za 15 odsto u naredne tri godine, u okviru nastojanja da ublaži posledice recesije. Prema Rojtersu, koji se poziva na dokument kompanije o politici zapošljavanja, cilj "Lufthanze" je da smanji godišnje troškove za milijardu dolara do 2011. godine, ukidanjem oko 20 odsto radnih mesta, što je oko 2.000 zaposlenih na putničkom prevozu. Kao i svi drugi avioprevoznici, "Lufthanza" je pogodena manjom potražnjom za putovanjima i skokom cene goriva. U okviru mera štednje rukovodiocima je naređeno da lete ekonomskom, umesto biznis ili prvom klasom, a zamrznute su i plate višim menadžerima do kraja 2010. godine. Mediji tvrde da je za BMI zainteresovano 12 kupaca, među kojima i "Britiš ervejz" (BA), ako "Lufthanza" odluči da ga proda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.