Izvor: Blic, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lovac na kengure osuđen za materijalnu podršku Al Kaidi

Američki vojni sud u bazi Guantanamo na Kubi osudio je danas na sedam godina robije pripadnika međunarodne terorističke organizacije Al Kaida Australijanca Dejvida Hiksa, zbog materijalne podrške terorizmu.

Sudija je prihvatio Hiksovo priznanje krivice kao deo nagodbe koja limitira njegovu kaznu zatvora na sedam godina. Mada, moguće je da jedan njen deo bude suspendovan budući da je Hiks već proveo pet godina u zatvoru u američkoj vojnoj bazi bazi Guantanamo na Kubi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Ovo je prva presuda jednom među stotinama osumnjičenih koji se već godinama nalaze u tom kontroverznom vojnom logoru. Bivši lovac na kengure, 31-godišnji žitelj australijskog grada Adelaide je takođe prva osoba kojoj je suđeno pred "izmenjenim" vojnim sudovima koji su stvoreni odlukom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država. Prethodno je Vrhovni sud odbijao presude vojnih sudova, koje je predsednik Džordž Buš ovlastio da vode procese protiv stranaca zatvorenih pod sumnjom za saradnju sa teroristima, jer nisu bili usklađeni sa Ustavom SAD.

Hiks je jedno vreme boravio u kampovima za obuku Al Kaide i borio se protiv američkih snaga u Avganistanu krajem 2001. gde je i uhapšen u decembru te godine kao jedan od prvih terorista koji su prebačeni bazu Guantanamo. Pre odlaska u Avganistan, Hiks je izvesno vreme proveo u kampovima za obuku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na severu Albanije. Njegov branilac, major Majkl Mori na suđenju je tvrdio da je Australijanac avanturista koji je po svaku cenu želeo da učestvuje u nekom ratu, za šta nikada nije dobio priliku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.