Loše navike u ishrani i pre prvog rođendana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2016, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loše navike u ishrani i pre prvog rođendana

Prema istraživanjima, današnja deca jedu previše loše hrane čak i u bebećem uzrastu.

Gojaznost kod dece polako uzima epidemijske razmere, ali možete li da poverujete da loše prehrambene navike deca stiču već sa devet meseci?

Istraživanje je trajalo celu deceniju, a naučnici su se bazirali na unos hrane i pića od rođenja do 24. meseca. Prema njihovim rezultatima, deca već pre prvog rođendana tokom dana pojedu više hrane koja nije za bebe od onoga što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je njima namenjeno. Pomfrit, zaslađena pića i slatkiši više su zastupljeni u ishrani od povrća i žitarica celog zrna. Zastrašujuće je to što deca unose industrijske šećere i so u količinama za odrasle.

Specijalista za ishranu dece Nikol Silber dala je svoje preporuke o tome kako izbeći prženu hranu i hranu prepunu šećera za portal Parents.com.

"Postoje načini da se sa decom uspešno dođe do zdravih prehrambenih navika za ceo život i mogu se primenjivati od prvog detetovog zalogaja. Činjenica je da istraživanja pokazuju da deca imaju prilično izbalansiranu ishranu od 6. do 8. meseca života kada jedu isključivo hranu za bebe. Zato ja preporučujem roditeljima da zadrže kašice u opticaju malo duže, da li kao isključivu hranu ili pak kao deo jelovnika uz hranu koja se može jesti prstićima", kaže Silber.

Ona savetuje da se bebama daje jogurt uz obavezno voće i žitarice.

"Ovakav obrok je zdrava kombinacija kašaste i čvrste hrane koja i bebama olakšava privikavanje na čvrstu hranu, a za bebe je veoma hranljiv i izbalansiran obrok", kaže Nikol Silber.

Dodatni saveti specijaliste za dečju ishranu Nikol Silber

Dajte bebi različite kašice - Velik je izbor kupovnih kašica i veoma je teško odlučiti koja je kašica zaista najbolja za bebu. Uzimajte različite mešavine. Nekad one bez dodate vode, nekad organske i bez GMO i one jasnih boja.

Učinite hranu zabavnom - ponesite bebin tanjih na put oko sveta. Dodajte različite biljke i začine: stavite origano u pastu, dodajte nanu u voće kašice, kim u sočivo, cimet u ovsenu kašu od celog zrna, luk u piletinu. Ovo možete raditi od samog početka. Što uzbudljivijom i ukusnijom učinite hranu, to su veće šanse da će beba tražiti još.

Prelazak sa kašica na pravu hranu - Prema istraživanjima, današnja deca jedu previše loše hrane čak i u bebećem uzrastu: Dovoljno je samo da razmislite o tome kako izgleda prava hrana iz bašte i sa sela. Naravno da i zapakovana hrana sa polica marketa ima svoje prednosti jer štedi vreme, ipak je često prepuna soli i šećera uz veoma malo ili nimalo hranljivih vrednosti. Primera radi, kada je vreme za užinu, dajte bebi iseckan paradajz, pečene kruške s orasima ili pak babanu s kikirikijem. Keksić ili konzervu bebi hrane sačuvajte za trenutke kada niste kod kuće.

Na kraju - Mi formiramo dečje prehrambene životne navike čak i pre nego što umeju da kažu reč "hrana". Ono što dajemo svojim bebama može da utiče na njihovo zdravlje i da poveća ili smanji šanse da kasnije budu gojazni. Zato svesno donosite odluku o budućnosti vašeg deteta svaki put kada mu dajete hranu i svaki put kada ga pomftitom i keksićima vabite da se lepo ponaša.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.