Loša medijska stvarnost u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2015, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loša medijska stvarnost u Srbiji

Predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV) Duško Medić rekao je danas da je situacija u medijima u Srbiji ove godine lošija nego lane i da je to potvrdila i Evropska komisija u godišnjem izveštaju o napretku Srbije.

Medić je rekao da je u Srbiji načinjen korak napred u pojašnjavanju pravnog okvira kada je reč o državnom finansiranju i kontroli medija.

"Postoji dosta problema koji se tiču ukidanja informativnih programa počevši od emisije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Olje Bećković 'Utisak nedelje', zatim ukidanje informativnog programa Radio B92, ukidanje emisije Zorana Kesića '24 minuta'", rekao je Medić na predstavljanju indeksa klijentelizma u medijima.

On je dodao da se tabloidizacija medija u Srbiji nastavlja i da se povećava broj napada na novinare.

Kako je naveo, prema podacima Registra medija koji vodi Agencija za privredne registre dobijenim 30. novembra 2015. godine ukupan broj medija u Srbiji je 1.559.

Prema njegovim rečima, tokom 2015. godine u Srbiji je privatizovano 37 medija i to za tri miliona evra.

Mandić je socijalni položaj novinara u Srbiji ocenio kao "veoma loš", jer novinari rade u lošim uslovima sa malim primanjima i lošim tretmanom poslodavaca bez "pristojnih" ugovora o radu i bez poštovanja radnih prava.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović kazao je da se u Srbiji mediji postali sredstvo za postizanje političkih ciljeva.

On je dodao da su demokratski kapaciteti vlasti neophodni za medijski sistem koji je zasnovan na javnom mnjenju i kritičkom dijalogu kao ključnom faktoru za razvoj društva.

Kako je naveo, iako Srbija napreduje na putu ka Evropskoj uniji, medijske slobode su sve suženije, jer postoji sve manji prostor za kritički dijalog.

Predstavnik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević rekao je da je srpsku medijsku stvarnost zahvatila tabloidizacija u kojoj je sve relativno, "što ima za posledicu da ništa nije bitno".

"Takav ambijent je zabrinjavajući i zato novinari moraju sami pomoći svojoj profesiji", rekao je Milićević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.