Izvor: Politika, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London suspendovao kontakte s Teheranom

Iranska državna televizija prikazale snimke uhapšenih britanskih vojnika

Prema izveštajima agencija
Iranske vlasti su u poslednjih nekoliko sati preduzele više koraka – na državnoj televiziji Irana prikazani su uhapšeni britanski vojnici i juče je odobrena poseta britanskih zvaničnika zarobljenim Britancima. Teheran je, juče takođe, negodovao zbog britanskog obraćanja Savetu bezbednosti UN.

Time London i Teheran nisu nimalo približili svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stavove po rešavanju pitanja uhapšenih britanskih marinaca. Naprotiv, situacija se i dalje zaoštrava. Britanski Forin ofis saopštio je da je prikazivanje uhapšenih britanskih vojnika na iranskoj državnoj TV "potpuno neprihvatljivo". Velika Britanija je, istovremeno, saopštio da je privremeno suspendovao bilateralne kontakte s Iranom.

Iranske vlasti su upozorile da će odložiti najavljeno oslobađanje jedne pripadnice britanske vojske koja je zarobljena zajedno sa ostalim britanskim vojnicima, ako London pitanje njihovog zarobljavanja iznese pred Savet bezbednosti UN. Tačnije, oslobađanje Fej Terni dovedeno je u pitanje, jer je iranski šef diplomatije Manušer Motaki odbacio mogućnost da će pripadnica Kraljevske ratne mornarice biti oslobođena "u sredu ili četvrtak", negirajući ranije najave da će zarobljena Britanka biti oslobođena pomenutih dana.

Britanske vlasti su juče zatražile od Saveta bezbednosti da hitno pozove Teheran da oslobodi marince i da podrži saopštenje u kome se navodi da su marinci delovali u iračkim teritorijalnim vodama, koje su pod mandatom UN na irački zahtev.

Britanski Forin ofis izrazio je oštru zabrinutost – povodom emitovanja snimaka na iranskoj TV – da su uhapšeni britanski vojnici izloženi pretnjama i pritiscima u iranskom zatočeništvu.

Iranska ponuda britanskim diplomatama da posete zarobljene vojnike nije, prema saopštenju Forin ofisa, još stigla u London kao zvanična ponuda Teherana. Istovremeno, mediji u Britaniji najavljuju, pozivajući se na izvore u britanskoj vladi, da će se pitanje krize sa Iranom naći na dnevnom redu neformalnog samita šefova diplomatija Evropske unije ovog vikenda. Sa pozivom "za neodložno oslobađanje svih vojnika" Teheranu se juče obratio i Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Teheran poručuje da se politika Irana poslednjih 27 godina nije predala pred ucenama ili pritiscima i optužuje Zapad da pokušava da ucenjuje Iran politizovanjem zarobljavanja petnaest pripadnika britanske mornarice.

B. Mikić

[objavljeno: 30.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.