London blokiran drugi dan zaredom

Izvor: B92, 02.Apr.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London blokiran drugi dan zaredom

London -- Demonstranti drugi dan zaredom blokiraju London dok lideri najbogatijih zemalja pokušavaju da nađu zajedničko rešenje za prevazilaženje finansijske krize.

Antiglobalisti, antikapitalisti, anarhisti, borci za zaštitu životne sredine i mirovnjaci ujedinili su se u protestu protiv sistema koji, prema njihovoj oceni, pljačka siromašne u korist bogatih i okupili se drugi dan zaredom u protestu protiv samita G20.

Stotine policajaca obezbeđivali su prilaz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << londonskom Eksel centru gde se samit odvija, ne dozvoljavajući nikome bez akreditacije da zgradi priđe na manje od 800 metara.

Najavljene su i nove demonstracije u finansijskom centru Londona, pa je zaposlenima savetovano da što manje skreću pažnju na sebe i na posao dođu što opuštenije.

"Naravno da sam zabrinut. Stvari se menjaju iz minuta u minut. Savetovano nam je da danas na posao dođemo u običnijoj, svakodnevnoj garderobi. U normalnim okolnostima, videli biste me u sakou sa kravatom”, naveo je jedan od stanovnika Londona.

U demonstarcijama u kojima povremeno dolazi do sukoba između policije i demonstranata, 86 osoba je uhapšeno, a policija je saopštila da se jedan učesnik demonstracija iz još nerazjašnjenih razloga onesvestio i ubrzo potom preminuo.

Policija je saopštila da je tom čoveku pozlilo na ulici u finansijskom delu grada, nedaleko od Engleske banke, i da je prebačen u bolnicu, gde je konstatovana smrt.

Policija nije saopštila šta je bio uzrok smrti.

Britanska policija upotrebila je u sredu uveče pendreke da bi rasterala više stotina demonstranata okupljenih oko Engleske banke.

Policajci s pendrecima i štitovima pokušali su pre sumraka da rasteraju okupljene koji su demonstrirali protiv samita Grupe 20 koji se danas održava u britanskoj prestonici.

Demonstranti su se tokom dana sukobljavali s policijom i razbijali prozore banaka.

Do prvih večernjih sati uhapšeno je 26 demonstranata, a najmanje jedan policajac je povređen i prebačen u bolnicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.