Izvor: Blic, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London bez premca u svetu

U konkurenciji 60 globalnih centara sa svih meridijana, britanski glavni grad London proglašen je za prestonicu sveta, koja sve ostale premašuje po ekonomskom i kulturnom značaju.

Višemesečno istraživanje podataka, od onih o stanovništvu, obimu finansijskog tržišta, turističkih trendova, saobraćajne infrastrukture, do broja sportskih događaja i simfonijskih orkestara došlo je do zaključka da London nema premca po bogatstvu sadržaja koje nudi.


>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Studija, koju je sproveo ugledni britanski list „Indipendent", polazeći od 14 merljivih kriterijuma, daje uvid u izuzetno oštru konkurenciju gradova širom sveta privuku što više kapitala i turista.

Na drugo mesto se plasirao Njujork, kao prestonica Severne Amerike, koja je dobila samo dva boda manje od prvoplasiranog. Velika jabuka je pretekla sve ostale gradove po broju letova, kapitalizaciji tržišta na berzama i mestu koncentracije najviše sedišta globalnih korporacija.

Teći je Pariz, koji je poneo titulu prestonice kontinentalne Evrope zahvaljujući svom finansijskom uticaju i prometnim međunarodnim aerodromima.

Za pobedu britanske prestonice zaslužna je najviše uzavrela berza londonskog Sitija, veći broj svetskog blaga Uneska nego u bilo kom drugom gradu i istinski međunarodna ponuda restorana, koja svedoči o kulturnom šarenilu i etničkoj raznolikosti ove metropole.

Dosta poena London je dobio zahvaljujući podzemnoj železnici, kažu, najboljoj u svetu, bogatoj kulturnoj ponudi i činjenici da je dvaput u dvadesetom veku bio domaćin Olimpijskih igara, 1908. i 1948. godine.

Gradonačelnik Londona Ken Livingston kaže da istraživanje pokazuje da snaga grada leži u njegovom multikulturnom sastavu. London se etablirao kao finansijski centar broj jedan u svetu, ističe Livingston i navodi podatak da se u Londonu govori preko 300 jezika. Zato je to i bukvalno najinternacionalniji grad u svetu, koji je uspešno prihvatio globalizaciju, objašnjava gradonačelnik.

Loren Feniju, 36-godišnji bankar koji se doselio u Englesku 1995, kaže da nije iznenađen što je London pretekao Pariz. U centralnom Londonu nikada se ne osećate kao stranac. Fascinantna je njegova raznolikost, bilo da je reč o hrani, odeći ili ljudima. To je i veoma bezbedan grad - ja idem na posao sa skuterom, što u Parizu nikada ne bih mogao, priča bankar.

Na dnu tabele 60 gradova našli su se Adis Abeba i Bejrut. Ali, ima i prijatnih iznenađenja, kao što je Meksiko Siti, koji se plasirao na deseto mesto.

Ostali građani previh deset na listi redovno se nalaze na spisku poželjnih destinacija. To su Tokio, Čikago, Madrid, Rim.

Regionalni centri

Prestonica Severne Amerike Njujork

Prestonica kontinentalne Evrope Pariz

Prestonica Azije Tokio

Prestonica podsaharske Afrike Johanesburg

Prestonica Latinske Amerike Meksiko Siti

Prestonica južne hemisfere Sidnej

Prestonica Bliskog istoka Dubai

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.