Lončar: Odluka o policijskom času u naredna dva dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2020, 12:09

Lončar: Odluka o policijskom času u naredna dva dana

Konačnu odluku o uvođenju policijskog časa tokom vikenda doneće Krizni štab u naredna dva dana, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ali nije precizirao da li će ta mera biti uvedena na teritoriji cele Srbije ističući da nije namera da se "kažnjavaju" oni koji se pridržavaju svih epidemioloških mera.

Lončar je kazao da epidemiolozi sagledavaju stanje na terenu i podatke o broju zaraženih i testiranih, o tome gde se i kojom brzinom širi virus korona, kakva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je klinička slika pacijenata i koliko se zadržavaju u bolnici, kao i kakvi su kapaciteti bolnica i gde koje mere mogu da se primene.

''Gledaćemo da ne kaznimo nikoga ko se pridržavamo mera, to nije fer ni korektno. Moramo da napravimo razliku. Recimo, u Sremskoj Mitrovici imamo malo obolelih, zašto bi se to odnosilo na one koji se pridržavaju mera i gde svi nose maske'', rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Na pitanje kada će se znati odluka o policijskom času, Lončar je kazao da Krizni štab ima još dva dana da donese najbolje moguće mere koje će, kako je naveo, dati rezultate i da doprineti smanjenju broja zaraženih i hospitalizovanih.

Ministar je kazao da smo nekada imali takve mere i da su dale rezultate, da je bilo mnogo manje zaraženih i da je situacija bila pod kontrolom.

''Dali smo šansu svima, ljudi su smatrali da su dovoljno odgovorni da im ne trebaju mere,šansa se nije iskoristila. Moramo da preduzmemo mere, da li će se nekome svideti ili ne, naš cilj je da sačuvamo živote", naglasio je Lončar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć moguće uvođenje policijskog časa od petka do ponedeljka.

Zemunska bolnica ima dovoljno respiratora

KBC Zemun ima 75 respiratora, a ni u jednom trenutku u upotrebi nije bilo više od 30, kaže Lončar.

On je rekao da su netačne tvrdnje mladića, koji je sinoć na protestu ispred Skupštine Srbije rekao za jednu televiziju da mu je otac umro u Zemunskoj bolnici, jer nije bilo respiratora.

Lončar je za TV Pink naveo da je tačno da je otac mladića lečen u KBC Zemun, ali da je neistina da nije bilo respiratora.

"Bolnica Zemun od prvog momenta ima 75 respiratora i nikada u upotrebi nije bilo više od 30 mašina. Otac mladića je tretiran po svim standardima, bio je i na neinvaznoj i na invazivnoj terapiji... pokušano je sve ali na žalost nije dalo rezultate", naveo je ministar.

On je naglasio da su ozbiljne optužbe iznesene na račun zdravstvenog sistema, koje su netačne.

"Čigota" na Zlatiboru ulazi u kovid sistem

Specijalna bolnica "Čigota" na Zlatiboru uključuje se u kovid sistem, kao ispomoć bolnici u Užicu, jer tamo raste broj obolelih, izjavio je Lončar.

Lončar je rekao da u kovid bolnicama ima slobodnih kapaciteta za još dva dana i da se sada procenjuje koje bi još dve bolnice u unutrašnjosti ušle u kovid sistem.

Ministar je još jednom apelovao na građane da se pridržavaju svih zaštitnih mera.

Snimak mladića koji kaže da je na ulicu izašao zbog svog oca, koji je preminuo od korone, postao je viralan na društvenim mrežama.

"Nije bilo respiratora u Zemunskoj bolnici i dan danas nisam dobio rezultate testova da je umro od korone, a na sva usta su pričali kako poklanjamo respiratore", rekao je mladić.

Pojedini mediji objavili su danas da je mladić sa snimka Petar Đurić, sin slikara Ljubiše Đurića iz Majdanpeka, koji je nedavno umro od korone.

Navode i to da je mladić kao srednjoškolac imao nasilničke ispade i da je u gimnaziji maltretirao profesora istorije Nebojšu Bazića, kome je mahao srednjim prstom ispred lica, uz uvredljive izraze.

Maltretiranje profesora snimao je mobilnim telefonom i kačio na internet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lončar: U kovid bolnicama slobodnih mesta za još dva dana, "Čigota" na Zlatiboru ulazi u kovid sistem, rade se procene i druge

Izvor: Blic, 08.Jul.2020

Specijalna bolnica "Čigota" na Zlatiboru od sutra se uključuje u kovid sistem, kao ispomoć bolnici u Užicu, jer tamo raste broj obolelih, izjavio je danas minsitar zdravlja Zlatibor Lončar, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.