Logoraši iz BiH spremaju tužbu protiv Hrvatske

Izvor: N1 televizija, 17.Feb.2018, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Logoraši iz BiH spremaju tužbu protiv Hrvatske

Kako N1 saznaje, sve je spremno za tužbu bosanskohercegovačkih logoraša protiv Hrvatske.

Advokat Anto Nobilo u Sarajevu se sastao sa članovima Saveza logoraša, predstavio im je svoju pravnu analizu na osnovu koje su oni skloni da krenuti u tužbu. Dok Nobilo i njegovi klijenti smatraju kako imaju šanse za reparacije, iz Hrvatske su već stigle prve reakcije.

Mostarac Ramiz Tiro proveo je 262 dana u tri logora HVO-a. O svojim traumama napisao je i knjigu. Najteže >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << mu je da se priseća trenutaka kad su ga, kaže, izveli kao živi štit.

"I s nama logorašima su osvajali teren i linije, tako da smo mi nosili vreće prema armiji i pucalo nam se u vreće i mi smo tada ranjeni, neko je poginuo, ja sam ranjen i od tada su mi najveće traume", priča Tiro.

Gotovo 42 hiljade ljudi prošlo je kroz logore tvrde u Savezu Logoraša u BiH. Njihov advokat Anto Nobilo protekla dva meseca je analizirao mogu li logoraši pokrenuti tužbe i kako – i juče im je u Sarajevu predstavio svoj zaključak.

"Moja analiza ukazuje da je moguća tužba protiv Hrvatske zahvaljujući presudi Haškog tribunala u slučaju Prlić i drugi gde su Tuđman, Bobetko i Šušak opisani u udruženom zločinačkom pothvatu u okviru kojeg su napravljeni brojni zločini pa tako i logori", kaže Nobilo, advokat Saveza logoraša.

Nobilo smatra su pojedinačne tužbe, po logorima – najbolji pravni put za njegove klijente. Tužbu će podneti na županijskom sudu u Zagrebu. Finalna odluka nije donesena, ali sve je izglednija.

"Stav i insistiranje žrtava s terena jeste izričit zahtev da se ide sa tužbom. Dogovorili smo se o narednim koracima, sledi donošenje odluke i potpisivanje sporazuma za realizaciju ove aktivnosti", kaže Jasmin Mešković, predsednik Saveza logoraša.

Aktivnosti, odnosno, tužbe – hrvatsko ministarstvo pravosuđa danas nije htelo da komentariše, kažu tek da Vlada ostaje pri svom, već izrečenom stavu.

"Mi smo tu bili sasvim jasni, dakle haške presude su presude pojedincima, nema odgovornosti država, Haški sud nije sudio o odgovornosti država tu je pozicija sasvim jasna", kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković prošle godine u februaru.

Predrag Fred Matić proveo je devet meseci u tri srpska logora – a danas poručuje da tužbe logoraša iz BiH bi bile logične da su bili zarobljeni na području Hrvatske – ali nisu.

"S mnogim stvarima se mi u životu susrećemo koje su nelogične, ali ne bi trebalo nikome ništa zabranjivati, to je kao da je dođem u Barselonu i pokucam na vata fudbalskog kluba i izrazim želju da bih igrao za Barselonu, a oni će odlučiti je li ja imam kvalitet za to ili ne", kaže Matić.

I dok bosanskohercegovački logoraši poručuju kako im nije drago što će morati da pokrenu tužbu, te da se još nadaju nagodbi s Hrvatskom – i ideja nagodbe je u decembru već odbačena.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.