Lobista kosovskih Albanaca opet izabran

Izvor: Politika, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lobista kosovskih Albanaca opet izabran

Lord Rasel Džonston još jedan mandat izvestilac Parlamentarne

Od našeg specijalnog izveštača
Strazbur, 19. aprila – Lord Džonston, koji je – doduše neuspešno – u januaru već pokušao da kroz svoj predlog rezolucije o Kosovu navede poslanike Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) da podrže nezavisnost Kosova kao "najbolje rešenje", dobio je još jednu priliku da ostvari ovu svoju nameru.
Vremešni Britanac je, naime, na sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Političkog komiteta PSSE danas ponovo izabran za izvestioca za Kosovo, osvojivši jedan glas više od svog protivkandidata i zemljaka Najdžela Evansa iz Konzervativne stranke Velike Britanije.


Miloš Aligrudić, šef delegacije Srbije u Savetu Evrope (SE), izjavio je novinarima da Evans "iz pristojnosti" nije glasao za sebe, dok je njegov oponent sebi dao glas i tako osvojio većinu. "Glasanje je, zapravo, bilo sukob pristojnosti i nepristojnosti, ali je ishod u najvećoj meri odrazio i podeljenost poslanika o kosmetskom pitanju", primetio je Aligrudić. On je zaključio da to što je Lord Džonston pobedio "za dlaku" pokazuje raspoloženje da se "stvari raščiste", i ocenio ga je kao pozitivan znak koji je u skladu sa glasanjem PSSE u januaru. – Lord Džonston je očigledno lobista kosovskih Albanaca, a to znači da će srpska delegacija ovde u Savetu Evrope opet imati problema sa tim čovekom i njegovim izveštajima – rekao je Aligrudić. On je dodao da, doduše, ne zna kad bi Lord Džonston mogao da izađe u javnost sa svojim novim izveštajem o Kosovu, ali da se "ne bi iznenadio da je ovaj već sve unapred pripremio".

Na današnjem zasedanju PSSE predložena je i deklaracija "o ljudskim pravima u Srebrenici", koja ne izražava stav svih članova Saveta Evrope ni njegove Parlamentarne skupštine, već samo onih koji je prihvate svojim potpisom. Među 20 potpisnika (od ukupno 630 članova PSSE), nalaze se tri parlamentaraca iz BiH, sedam iz Turske, po četiri iz Albanije i Hrvatske, i po jedan iz Nemačke i Azerbejdžana.

U tekstu deklaracije se, pored ostalog, tvrdi da se u Srebrenici konstantno krše ljudska prava; da su u policiji Republike Srpske angažovane iste one osobe koje su učestvovale u masakru u Srebrenici; da je u Bratuncu zabranjeno sahranjivanje identifikovanih žrtava; da još nije ispunjena ustavna obaveza o etničkom balansu u zapošljavanju državnih službenika... "Takvo ponašanje vlasti RS vodi nezadovoljstvu povratnika u Srebrenicu, pa oni u sve većem broju odatle odlaze: na desetine ovih dvostrukih izbeglica stiglo je pre neki dan u Sarajevo", navodi se u tekstu.

Aleksandra Mijalković

[objavljeno: 20.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.