Izvor: Blic, 08.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubavna potraga bele ajkule

Ljubavna potraga bele ajkule

Velika bela ajkula preplivala je Indijski okean od Južne Afrike do Australije i nazad, što je oko 20.000 kilometara, za svega devet meseci, saopštili su naučnici. Razlog ovog neobičnog putovanja je zov prirode, odnosno potraga za mužjakom.

Zaljubljena ajkula pripada grupi životinja koje su naučnici opremili opremom za praćenje u cilju da se zaštiti ova ugrožena vrsta. Detalji o ovom do sada nezabeleženom putovanju u svetu riba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << objavljen je u poslednjem broju magazina 'Sajens' ('Nauka'). Do sada se smatralo da samo tune prevaljuju velike razdaljine u okeanima širom sveta.

Cilj naučnika je bio da se utvrdi koliko daleko velike bele ajkule mogu da otplivaju, kako bi se pronašao najbolji način za zaštitu ovih prirodnih predatora od istrebljenja.

Međutim, Ramon Bonfil iz Društva za zaštitu divljih životinja u Njujorku i njegove kolege bili su zapanjeni epskim putovanjem ajkule kojoj su dali ime Nikol, po glumici Nikol Kidman.

Zamislite koliko je samo ona energije potrošila za odlazak u Australiju i put nazad', rekao je doktor Bonfil. A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.