Litvanija pušta ruske špijune. Čeka se potez Moskve

Izvor: B92, 15.Nov.2019, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litvanija pušta ruske špijune. Čeka se potez Moskve

Viljnus -- Litvanski predsednik Gitanas Nauseda pomiliovao je danas dvojicu Rusa osuđenih 2017. za špijunažu, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Tim pomilovanjem se otvaraju vrata za moguću razmenu špijuna sa Moskvom.

Prema litvanskim medijima, koji se pozivaju na anonimne izvore, dvojica Rusa Nikolaj Filipčenko i Sergej Mojsejenko bi mogli biti razmenjeni za dvojicu Litvanaca Jevgenija Mataitisa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Aristidasa Tamosaitisa i Norvežanina Frode Berga, koji su osuđeni u Rusiji za špijunažu.

U ukazu koji je potpisao Nauseda navodi se da su Rusi pomilovani prema novom zakonu koji se odnosi na razmenu zatvorenika.

U službi litvanskog predsednika nisu želeli da daju komentare navodeći da će uskoro odgovoriti na pitanja, prenosi Frans pres.

Prema litvanskim zvaničnicima, Filipčenko je radio za rusku službu FSB i pokušao da regrutuje važne litvanske zvaničnike. Osuđen je na deset godina zatvora i nije uložio žalbu na presudu.

Mojsejenko je bio osuđen na deset i po godina zatvora zbog regrutovanja litvanskog kapetana u službi u važnoj vazdušnoj vojnoj bazi u Siauliaju. On se izjasnio da nije kriv.

Dvoje litvanskih državljana takođe je osuđeno, 2016. godine, zbog prenošenja vojnih tajni ruskoj obaveštajnoj službi.
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Litvanski predsednik pomilovao Ruse osuđene za špijunažu

Izvor: Radio 021, 15.Nov.2019

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda pomilovao je dvojicu Rusa osuđenih 2017. za špijunažu, navodi se u zvaničnom saopštenju, a tim pomilovanjem se otvaraju vrata za moguću razmenu špijuna sa Moskvom...Prema litvanskim medijima, koji se pozivaju na anonimne izvore, Rusi Nikolaj Filipčenko i Sergej...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.