Lisabonski sporazum danas preživljava Irsku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lisabonski sporazum danas "preživljava" Irsku

BEOGRAD - U Irskoj se danas održava referendum o Lisabonskom sporazumu koji bi trebalo da omogući lakše funkcionisanje Unije i otkloni institucionalne prepreke za njeno dalje širenje.

Najveći broj zemalja sporazum ratifikuje u parlmentu. a Irska je jedina koju ustav obavezuje da to učini na referendumu.

Ovo je sporazum koji, pored drugog, predviđa i više demokratije u procesu donošenju odluka, jačanje uloge nacionalnih i Evropskog parlamenta, uvođenje funkcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsednika Saveta EU, kao i snaženje funkcije visokog predstavnika za spoljnu politiku.

Rezultat referenduma je neizvestan, a eventualni odgovor "ne" doveo bi u pitanje sprovođenje Lisabonskog sporazuma i daljih evropskih reformi.

Sporazum koji je potpisan 13. decembra 2007. u Lisabonu, u vreme portugalskog predsedavanja EU, trebalo bi da stupi na snagu 1. januara 2009, pod uslovom da ga pre toga ratifikuje svih 27 zemalja članica EU.

U skladu sa procedurama predviđenim svojim ustavima, sporazum je do sada ratifikovalo 18 zemalja članica EU, ali je proces u potpunosti završilo - predajom ratifikacionih instrumenata - osam zemalja.

Od decembra do kraja maja

Prva je Mađarska ratifikovala sporazum 17. decembra 2007.

Slovenija je Lisabonski sporazum ratifikovala u parlamentu 29. januara, a istoga dana prihvatili su ga i poslanici parlamenta Malte. Rumunija je sporazum ratifikovala 4. februara, sa 387 glasova za i jednim protiv.

U Francuskoj je parlament ratifikovao Lisabonski sporazum 7. februara, gotovo tri godine pošto su Francuzi na referendumu odbacili ustav EU. Sledeća je bila Bugarska čiji je parlament Lisabonski sporazum ratifikovao 21. marta.

U Poljskoj su oba doma parlamenta usvojila sporazum 2. aprila, a ratifikacija će biti okončana kada Sporazum potpiše predsednik Leh Kačinjski.

Slovački parlament prihvatio je sporazum 10. aprila, a portugalski 23. aprila. Dan kasnije, 24. aprila sporazum su ratifikovale Austrija i Danska, a 8. maja to su učinile Letonija i Litvanija.

U Nemačkoj je sporazum prošao u parlamentu 23. maja, a u Luksemburgu 29. maja. Dan uoči referenduma u Irskoj, juče 11. juna, Lisabonski sporazum ratifikovali su parlamenti tri zemlje - Finske, Estonije i Grčke.

Devet zemalja još nije ratifikovalo Sporazum

Posle irskog referenduma, prvi će se o Lisabonskom sporazumu izjasniti britanski Dom lordova, 18. juna, a potom parlament Kipra, 3. jula.

Belgija bi proceduru ratifikacije trebalo da okonča sredinom jula, Italija tokom leta, a Španija, Holandija i Švedska tokom jeseni.

U Češkoj je gornji dom parlamenta prosledio Lisabonski sporazum ustavnom sudu na ocenu ustavnosti, zbog čega će ratifikacija biti odložena verovatno do kraja godine. Ratifikacija Lisabonskog sporazuma trebalo bi da bude završena do kraja 2008, kako bi Sporazumbio na snazi za evropske izbore 2009.

Ratifikaciju završiti do kraja 2008. godine

Ukoliko se proces oduži i do 1. januara ne budu predati ratifikacioni instrumenti svih 27 zemalja, sporazum će stupiti na snagu prvog dana narednog meseca nakon što poslednja zemlja članica preda ratifikacione instrumente.

Ratifikacione instrumente do sada je predalo osam zemalja - Austrija, Bugarska, Danska, Francuska, Mađrska, Malta, Rumunija i Slovenija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.