Izvor: B92, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lisabon preuzeo predsedavanje EU

Lisabon -- Portugalija preuzela rotirajuće, šestomesečno predsedavanje EU, uz da će u tom periodu uspeti reformisanje institucija Unije.

Predsedavajući Evropske komisije, Portugalac Žoze Manuel Barozo nada se da će sporazum o reformama biti odobren, što će omogućiti EU da se otrese gorkog ukusa koji je ostavilo odbacivanje evropskog ustava na referendumima u Francuskoj i Holandiji.

"Drugim rečima, budućnost Evrope zavisi u većoj meri od uspeha portugalskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedavanja", napisao je Barozo u tekstu koji je portugalski nedeljnik "Ekspreso" objavio ovog vikenda.

Portugalski premijer Žoze Sokrates nepokoleban je pred izazovom i postavio je oktobar kao krajnji rok potpisivanja sporazuma o reformi institucija. Poljski premijer Jaroslav Kačinjski zatražio je, međutim, u petak novu debatu o sporazumu. Varšava se protivi novom sistemu glasanja pri donošenju odluka u EU.

"Bio sam prisutan na samitu i znam šta je dogovoreno. Siguran sam da je reč o nesporazumu", rekao je Sokrates o navodnom zahtevu Kačinjskog. i sam Kačinjski je demantovao da traži nove pregovore sa EU.

Sokrates takođe želi da se Portugalija, kao predsedavajući EU, fokurisa na jug, a ne kao Nemačka na istočnu Evropu.

Sokrates želi da bude domaćin prvog samita EU-Afrika u poslednjih sedam godina i naveo je da je neuspeh Evrope da ima politički dijalog sa Afrikom "greška koju ne možemo da nastavimo da plaćamo".

Fokusiranje na jug počinje 4. jula kada će Sokrates biti domaćin samita EU-Brazil na kome se Lisabon nada da će uspeti da iskoristi veze sa bivšom kolonijom kako bi stvorio specijalno partnerstvo između južnoameričkog giganta i Evrope.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.