Lideri EU saglasni sa nacrtom sporazuma o Bregzitu

Izvor: RTS, 25.Nov.2018, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri EU saglasni sa nacrtom sporazuma o Bregzitu

Na vanrednom samitu u Briselu, lideri 27 zemalja članica EU dali su saglasnost za nacrt sporazuma o Bregzitu, objavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, preneo je "Bi-Bi-Si". Sporazum odobren nakon manje od sat vremena diskusije. Britanska premijerka Tereza Mej izjavila da je sporazum jedini mogući za koji će parlament glasati i upozorila da neće biti opcija za ponovno pregovaranje.
Dogovor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Londona i Madrida oko Gibraltara uklonio je jednu od poslednjih prepreka na putu uređenog izlaska Velike Britanije iz EU, omogućivši da Sporazum o povlačenju, postignut na nivou pregovarača, i politička Deklaracija o budućim odnosima budu podržani od strane EU.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ocenio je da je postignut "najbolji i jedini mogući" sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU.
"Sporazum je dobar, ali i tužan. Ne mislim pritom na sam sporazum, već na Bregzit kao na tužan trenutak za EU, ali i za Veliku Britaniju. Budućnost će to dokazati", rekao je Junker.
Pozvao je i britanski parlament da ratifikuje postignuti sporazum ističući da EU neće menjati svoje fundamentalne pozicije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk naglasio je odlučnost Unije da u budućnosti bude u što bližem partnerstvu sa Velikom Britanijom.

"Pred nama je težak proces ratifikacije kao i dalji pregovori. Bez obzira kako se sve završi, jedno je sigurno - ostaćemo prijatelji do kraja. Čak i jedan dan više", zaključio je Tusk. 
Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije zadovoljan je postignutim sporazumom s Londonom, kao i pokazanim jedinstvom 27 članica Unije tokom pregovora.

"Sada je vreme da se preuzme odgovornost. Ovaj dogovor je neophodan kako bi se izgradilo poverenje i buduće partnerstvo. EU i Velika Britanija će ostati prijatelji i partneri", poručio je Barnije.
Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je, dolazeći na vanredni samit o Bregzitu, izjavio da je "na stolu dobar dogovor kako za EU tako i za Ujedinjeno Kraljevstvo" i za decembar najavio rezoluciju Evropskog parlamenta o Bregzitu.
Mej: Jedini mogući sporazum, glasanje u parlamentu pre Božića
Prema dogovoru, granica između Severne Irske i Republike Irske trebalo bi da ostane „meka", bez vidljivih kontrola. Tu su još i aneksi o ribarstvu – na kojem je insistirala Francuska i Gibraltaru, koji na insistiranje Španije, status ove enklave ostavlja i dalje otvorenim. Britanska premijerka nije tužna što napušta Uniju, najavljuje tople i prijateljske odnose sa evropskim zemljama. 

Tereza Mej je izjavila da je sporazum najbolji i jedini mogući za koji će britanski parlament glasati, a ujedno je upozorila poslanike da neće biti opcija za ponovno pregovaranje.
Mejova je novinarima posle samita rekla da se saglasila sa liderima EU, istakavši da neće biti drugih opcija na stolu do istupanja njene zemlje iz evropskog bloka 29. marta, prenosi AP. Navela je da će parlament do Božića glasati o sporazumu o razlazu sa EU.
Prema njenim rečima, današnje potpisivanje sporazuma na samitu EU označava kraj jedne faze i početak "ključne nacionalne debate" o budućnosti Britanije.

Poručuje da će se boriti "srcem i dušom" da stekne podršku za sporazum, koji nailazi na ogromno protivljenje među konzervativnim poslanicima, kao i među opozicijom.
Napomenula je da će sada pokušati da poslanike ubedi da podrže sporazum objavljujući analize i obraćajući se javnosti, a istovremeno je naglasila da će zemlja, ukoliko sporazum bude odbačen, biti suočena sa većom neizvesnošću, prenosi Rojters.
Premijerka kaže i da nije tužna što napušta EU, iako priznaje da se neki Britanci i neki evropski lideri tako osećaju, prenosi AP.
Istakavši da je "puna optimizma" u pogledu budućnosti Britanije izvan EU, rekla je da na taj način, zapravo, svi treba da krenu dalje, i najavila da će Britanija i nakon istupanja imati tople i prijateljske odnose sa evropskim zemljama.
Merkel: Dogovor o Bregzitu je diplomatsko remek delo

Nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je dogovor o Bregzitu "diplomatskim remek delom". "Ovo je istorijski dan koji izaziva dvojaka osećanja... tragično je što Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU nakon 45 godina, ali moramo da ispoštujemo glas britanskog naroda", rekla je kancelarka, prenosi AP.
Pohvalila je dogovor koji je Tereza Mej postigla "u ekstremo teškoj situaciji bez presedana". Dogovor, smatra kancelarka, uzima u obzir interese obe strane.
Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da Evropska unija mora da nauči lekcije iz britanske odluke da napusti EU. Izjavio je da je Evropa po prvi put krhka, a da EU nije nešto što se podrazumeva, prenosi Rojters.

Pohvalio je britansku premijerku Terezu Mej zbog toga što je krenula putanjom "održive saradnje" sa EU, a u isto vreme branila interese Ujedinjenog Kraljevstva tokom pregovora.
Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je žaljenje zbog odobravanja sporazuma o Bregzitu i današnji dan nazvao "pravom crnom nedeljom" i "tužnim danom za EU".
Orban je, u intervjuu mađarskoj televiziji M1 u Briselu, rekao da je pokušao da ubedi Veliku Britaniju da ostane u EU, ali da nije uspeo, prenosi agencija MTI.
Objasnio je da će, pored političkog i ekonomskog gubitka za EU, Velika Britanija odvući sa sobom mnogo novca.
Sporazum tek prvi korak, potrebna odluka parlamenta
U Briselu se može čuti ocena da je napravljen tek prvi korak ka izlasku Velike Britanije iz EU.
Ono na ne čemu će se sada raditi jesu budući odnosi, što samo u oblasti trgovine može da predstavlja dugogodišnji pregovarački proces.
I pored prihvatanja od strane Evropskog saveta, Sporazum o povlačenju Velike Britanije početkom decembra mora biti odobren i od strane britanskog parlamenta.
To u ovom trenutku, prema reakcijama britanskih paralamentaraca, deluje kao gotovo nemoguća misija za premijerku Terezu Mej.
Ratifikacija sporazuma očekuje se i od strane Evropskog parlamenta.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POČEO SAMIT O BREGZITU: Danas Britanija izlazi iz EU, Mej na poslednjoj rundi pregovora

Izvor: Večernje novosti, 25.Nov.2018

Učinili smo sve kako bi ovaj tzv. razvod bio što bezbolniji, ali rezvodi nikad nisu bezbolni”, izjavio je predsednik Evropske komisje Žan Klod Junker dolazeći na samit Lideri Evropske unije okupili su se na vanrednom samitu u Briselu kako bi potvrdili nacrt Sporazuma o povlačenju...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.