Izvor: B92, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri Afričke unije podeljeni

Akra -- Samit Afričke unije, na kojem je glavna tema osnivanje Ujedinjenih afričkih država, završava se danas u Akri.

Afrički lideri podeljeni su oko predloga za obrazovanje jedinstvene federalne afričke vlade. Nekoliko sati uoči zvaničnog kraja samita kada su neke delegacije već napustile samit, lideri su i dalje podeljeni oko predloga, odnosno da li u ujedinjenje treba ići odmah ili postepeno.

Iako se skoro svih 53 države članice Afričke unije slažu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ciljem ekonomske integracije Afrike i eventualno ujedinjenje, većina lidera na samitu je zastupala postepni proces integracija.

Predvodnici grupe za brzo ujedinjenje su libijski i senegalski lideri Moamer Gadafi i Abdualje Vade.

Gadafi, koji sebe smatra borcem za Afriku, u današnjem govoru je predložio referendum kojim bi se rešilo pitanje ujedinjenja uz ocenu

da odluku treba da donesu narodi Afrike a ne lideri u konferencijskim salama.

Gadafi je, međutim, kao i pristalica postepnih integracija južnoafrički predsednik Thaobo Mbeki, u današnjem govoru delovao pomirljivo.

Kako Rojters ocenjuje, lideri su na samitu pokušali da u javnost ne izađu podele koje najavljuju krizu Afričke unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.