Lider Ingušetije brani razmenu teritorija sa Čečenijom

Izvor: N1 televizija, 08.Okt.2018, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider Ingušetije brani razmenu teritorija sa Čečenijom

Regionalni vođa ruske Republike Ingušetije brani svoj predlog o razmeni teritorija sa susednom Čečenskom Republikom, koji je izazvao proteste u nestabilnoj severnokavkaskoj oblasti.

Vođa Ingušetije Junus-Bek Jevukov rekao je danas da će dogovor potpisan prošlog meseca sa Čečenijom doprineti jačanju stabilnosti.

Taj sporazum o kojem su se prošle nedelje dogovorili lideri te mahom dve muslimanske republike, trebalo bi da formalno utvrdi granice te dve republike >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << unutar Ruske Federacije.

Mnogi u Ingušetiji smatraju da će dogovor o razmeni nenaseljenog poljoprivrednog zemljišta naneti štetu nacionalnim interesima, i protesti protiv dogovora nastavljeni su danas peti dan zaredom.

Inguši osporavaju da se odluka donese bez referenduma i smatraju je štetnom za svoj region jer velike delove teritorije daje Čečeniji Ramzana Kadirova.

Tenzije oko razmene teritorija ukazuju na duboko ukorenjeno nepoverenje između dve uglavnom muslimanske oblasti koje dele isti jezik, ali su bile podeljene oko zemlje i drugih sporova, navodi agencija AP.

Čečenija i Ingušetija bile su u sovjetsko vreme deo jedne republike, a podelile su se posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Lider Ingušetije brani razmenu teritorija sa Čečenijom

Izvor: Blic, 09.Okt.2018, 00:45

Lider ruske republike Ingušetije, Junus-Bek Jevkurov, stao je u odbranu sporazuma o razmeni teritorija sa susednom Čečenijom, koji je izazvao proteste u tom nestabilnom severnokavkasnom regionu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.