Leon, gradonačelnik ultradesničar koji pomaže Palestincima

Izvor: RTS, 27.Maj.2020, 07:44

Leon, gradonačelnik ultradesničar koji pomaže Palestincima

Ako uopšte postoji dobar efekat epidemije koronavirusa u Jerusalimu onda je to svakako vidljivo "otopljavanje" odnosa gradonačelnika Moše Leona i Palestinaca koji žive u izbegličkom naselju Šuafat od 1967. godine kada je Izrael anektirao istočni deo grada, piše Mond.
Da bi slučaj bio i neobičan, gradonačelnik Jerusalima se odvažio i otišao lično u Šuafat, s druge strane linije razdvajanja i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zida koji je izgradila izraelska vlada 2000. godine u delu grada u koji od tada do danas i policija nerado i retko zalazi.
Prema pisanju Monda, poseta gradonačelnika bila je događaj kakav se ne pamti jer nikad ni jedan zvaničnik Jerusalima nije lično otišao da obiđe Palestince u naselju Šuafat, a još manje da im u mesecu Ramazana odnese preko potrebnu hranu.
Gradonačelnik Leon je u aprilu protestovao zbog manjka sredstava za bolnice u istočnom Jerusalimu u kojima se leče Palestinci, hrabrio ih i apelovao da se ne opuštaju sve dok postoji i najmanji rizik od zaraze.
Obećao je svojim palestinskim sugrađanima da će odmah nakon epidemije početi da gradi veliki park za decu u Šuafatu i redovno odgovara na njihova pisma i pritužbe.
Gradonačelnik Leon je kandidat ultradesničara i blizak saradnik ultranacionaliste Avigdora Libermana, podržavaju ga ortodoksni Jevreji i ovakav odnos prema Palestincima je, gledajući iz te perspektive, u najmanju ruku neobičan.
Ali njegova zamenica Flora Hasan Naum s ponosom kaže da grad ne sme biti podeljen, jer "Jerusalim je samo jedan".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.