Lavrov u Podgorici

Izvor: Vostok.rs, 21.Apr.2011, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov u Podgorici

21.04.2011. -

Rusija i Crna Gora imaju odlične odnose i dve države su opredeljene za jačanje partnerstva, saopštili su šefovi ruske i crnogorske diplomatije, Sergej Lavrov i Milan Roćen prilikom susreta u Podgorici. Ruski ministar je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa crnogorskim partnerima na međunarodnom planu i saopštio da Rusija i dalje planira da ostane lider u investicijama u crnogorsku privredu.

Tome, naravno, u potpunosti doprinose humanitarni kontakti, turistička >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << razmena. Evo, više od 150 hiljada ruskih turista je bilo ovde na odmoru. I veliki broj turističkih agencija ulaže ili planira da ulaže pare u privredu Crne Gore. Puno toga se radi u drugim sferama, u trgovinsko-ekonomskim vezama. Jeste trgovinsko-robna razmena između nas jako mala, ali ono što se tiče investicija u privredu Crne Gore, Rusija čvrsto drži prvo mesto, i planira da ga drži dalje.

Ministar inostranih poslova Rusije je naveo da se njegova poseta Crnoj Gori poklapa sa tri vijeka partnerstva dve države i naveo da je planiran niz manifestacija kojima će biti obeležen taj jubilej.

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen je ocenio da je perspektiva odnosa dvije države "blistava" i ukazao na značajno prisustvo ruskih investitora dodavši da postoje mogućnosti za jačanje saradnje u oblasti trgovine, transporta, kulture i nauke.

Tokom posjete Lavrova, potpisani su sporazumi o saradnji državnih arhiva dvije zemlje i saradnji Univerziteta Crne Gore sa Univerzitetom u Sankt Peterburgu, a šef ruske diplomatije je Državnom arhivu Crne Gore uručio poklon – dokumenata stara više stotina godina koja tretiraju pitanja odnosa Crne Gore i Rusije.

Ministra Lavrova su primili predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić i premijer Igor Lukšić.

Nakon poseta Beogradu i Podgorici, Sergej Lavrov je otputovao za Makedoniju i Sloveniju.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.