Lavrov ističe prioritetnu potrebu za produbljivanjem veza među evroazijskim organizacijama

Izvor: Vostok.rs, 12.Jul.2023, 12:17

Lavrov ističe prioritetnu potrebu za produbljivanjem veza među evroazijskim organizacijama

 
Produbljivanje višestrukih veza među organizacijama kao što su Evroazijska ekonomska unija (EAEU), Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), Zajednica nezavisnih država (ZND) i Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) trenutno je glavni prioritet, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Rusija igra najaktivniju ulogu u aktivnostima ovih organizacija. One su danas efektivno dale prioritet potrebi za produbljivanjem višestrukih veza između različitih aktivnih institucija orijentisanih ka integraciji u Velikoj Evroaziji“, istakao je on u video pozdravu učesnicima Evroazijskog foruma mladih diplomata pod nazivom „Diplomatija novog multipolarnog sveta“. „Upravo je to cilj inicijative ruskog predsednika za izgradnju velikog evroazijskog partnerstva. Već se radi na praktičnoj implementaciji ove ideje, koja ima za cilj formiranje zajedničke zone mira, bezbednosti i praktične saradnje na celom kontinentu“, dodao je Lavrov. Prema rečima visokog ruskog diplomate, danas se može videti kako se „neosporna dominacija kolektivnog Zapada“ bliži kraju. U međuvremenu, prema njegovim rečima, „novi razvojni centri“ u Evroaziji, Azijsko-pacifičkom regionu, Bliskom istoku, Africi i Latinskoj Americi „jačaju i dobijaju na zamahu“. „Ipak, pojava pravednijeg, uravnoteženijeg i multipolarnog svetskog poretka je geopolitička realnost koju svi učesnici u međunarodnom dijalogu moraju da uzmu u obzir“, izjavio je Lavrov. Po njegovom mišljenju, posebno je važno osigurati da „multipolarnost u nastajanju ne bude zasnovana na vojnoj, političkoj i ekonomskoj konfrontaciji između ključnih globalnih igrača, već na dogovorenoj ravnoteži interesa; ona treba da bude zasnovana na saradnji, a ne na rivalstvu.“     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.