Lavrov: Rusija neće dozvoliti ulazak Kosova u OUN

Izvor: Politika, 02.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija neće dozvoliti ulazak Kosova u OUN

Šef ruske diplomatije izjavio u Dumi da postupak Zapada izgleda kao kaznena mera onih država koje pokušavaju da govore u ime cele međunarodne zajednice

Specijalno za „Politiku”

Moskva, 2. aprila – Rusija neće dozvoliti da „veštački stvorena država” Kosovo postane punopravni član OUN, rekao je danas u Državnoj dumi Rusije ministar inostranih poslova Sergej Lavrov objasnivši da se novi članovi OUN primaju odlukom Generalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << skupštine na osnovu preporuke Saveta bezbednosti i da je Rusija kao stalni član SB u stanju da ne dopusti prijem u OUN. A drugih puteva za to nema.

Lavrov je već u prvoj rečenici Kosovo nazvao „nasilno otetim delom evropske države” i rekao da postupak Zapada izgleda kao „kaznena mera” onih država koje pokušavaju „da govore u ime cele međunarodne zajednice".

Prema mišljenju ruskog diplomate, „situacija na Kosovu nije konačna” jer „nacionalne manjine imaju puno pravo da izraze svoju volju gde i kako žele da žive. Rusija će uporno insistirati na svom stavu o kosovskom problemu u OEBS-u oslanjajući se na konsenzus koji je u toj organizaciji neophodan za donošenje odluka, kao i u Savetu Evrope.

Ministar inostranih poslova Rusije rekao je da priznanje nezavisnosti Kosova protivureči principima međunarodnog prava. Time je, između ostalog, narušena i Rezolucija 1785 Saveta bezbednosti OUN doneta 21. novembra 2007. kojom se potvrđuje teritorijalni integritet svih država na Balkanu.

„To je bilo samo dva meseca pre nego što su naše zapadne kolege ostvarile svoje nelegalne postupke u vezi sa jednostranim priznanjem nezavisnosti Kosova”, naglasio je Lavrov.

On je obećao da će Rusija „i dalje podržavati akcije Srba za razjašnjenje nepravovremenosti suverenizacije pokrajine i za vraćanje kosovskog problema u pravne okvire”, dodavši da Rusija „tesno sarađuje” s Beogradom i drugim državama koje dele njene stavove.

„Rusija čini sve da misija OUN nastavi svoj rad na Kosovu u skladu s Rezolucijom 1244. Pored toga, preduzimaju se i konkretne mere da se ne dopusti primena sile prema kosovskim Srbima s ciljem da ih nateraju da se pomire s nezavisnošću Kosova, ukazuje se humanitarna pomoć žiteljima srpskih enklava”, rekao je Lavrov.

On je izjavio i da će Rusija maksimalno olakšati vizni režim za građane Srbije.

„Mi pozdravljamo odluku Vlade Srbije da uvede bezvizni režim za ruske građane. Smatramo da je to još jedno svedočanstvo unapređenja naših odnosa i dugoročnog strateškog partnerstva i kao odgovor na to mi ćemo preduzeti korake za maksimalno olakšanje viznog režima sa građane Srbije.”

Obraćajući se deputatima, Lavrov je prokomentarisao i zahtev Abhazije i Južne Osetije za priznavanje nezavisnosti

„Posebno interesovanje izaziva obraćanje Dume predsedniku i vladi da razmotre pitanje celishodnosti priznanja Abhazije i Južne Osetije. Uveravam vas da će ono biti pažljivo razmotreno i da će biti uzete u obzir sve okolnosti.”

Među te okolnosti Lavrov je svrstao i jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova koje je stvorilo presedan, kao i nedopustivost dvostrukih aršina, ali i „doslednu, nekonjunkturnu privrženost Rusije principima suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, poštovanje međunarodnog prava, svojim obavezama iz Povelje OUN, odgovoran odnosu prema svojim obavezama stalnog člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”.

On je upozorio Gruziju da je nedopustiv pokušaj primene sile za rešenje konflikta, a pogotovu korišćenje sile kako bi se stvorili uslovi za stupanje u NATO.

„To bi u korenu izmenilo situaciju i kojoj se nalaze građani Abhazije i Južne Osetije, a većina njih su građani Rusije”, naglasio je ministar.

Danas se u Dumi veoma mnogo govorilo i o predstojećem širenju NATO-a prema ruskim granicama.

„To neće ostati bez odgovora. Ali mi ćemo reagovati pragmatično, a ne kao dečica u školi koja su se uvredila i pojurila iz razreda zalupivši vrata i počela da plaču negde, u nekom ćošku."

Rusija, smatra Lavrov, mora da se skoncentriše na svoju ekonomsku moć i obezbeđivanje odbrambene sposobnosti.

„Uveravam vas, Rusija je spremna na najrazličitiji razvoj događaja”, dodao je šef ruske diplomatije.

Ljubinka Milinčić

[objavljeno: 03/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.