Lavrov: Rusija će prihvatiti rezultate svake istrage o „slučaju Skripalj“ u kojoj ona ravnopravno učestvuje

Izvor: Vostok.rs, 05.Apr.2018, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija će prihvatiti rezultate svake istrage o „slučaju Skripalj“ u kojoj ona ravnopravno učestvuje

Delatnost britanske laboratorije u Porton Daunu izaziva pitanje: Da li ona radi u skladu sa konvencijom o zabrani hemijskog oružja, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Obratili smo pažnju na izjavu generalnog direktora laboratorije u Porton Daunu o tome da nije bilo nikakvih zaključaka o tome gde je supstanca bila proizvedena. Oni su odredili hemijski sastav ove supstance“, izjavio je ministar.




Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje da li u toj laboratoriji postoji slična supstanca koja je, po svemu sudeći, postala marker za određivanje „novičoka“.





„To pitanje ostaje otvoreno. I uopšte, laboratorija izaziva nekoliko pitanja - da li je njeno postojanje, njena delatnost u skladu sa realizacijom obaveza iz Konvencije o zabrani hemijskog oružja“, rekao je Lavrov.


Šef diplomatije je naglasio da će Rusija prihvatiti rezultate svake istrage o „slučaju Skripalj“ u kojoj ona ravnopravno učestvuje.


Ministar je dodao da Rusija nema nameru nikome da veruje na reč u „slučaju Skripalj“ i tražiće dokaze.


Osim toga, London je naveo da situacija oko „slučaja Skripalj“ stvara pretnju međunarodnoj bezbednosti.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.