Lavrov: Putinovu inicijativu podržali predsednici Kine i Francuske

Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2020, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Putinovu inicijativu podržali predsednici Kine i Francuske

Inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina o održavanju samita lidera država-stalnih članica Saveta Bezbednosti UN za sada su podržale samo Kina i Francuska, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Ovu inicijativu su već podržali predsednici Kine i Francuske. Njena suština je u pronalaženju najboljeg puta ka smanjenju tenzija, koja se opasno povećala poslednjih godina — bez učešća politizacije, ideologizacije i bez obzira na izborne cikluse, kao i dolaženja do načina koji će zaustaviti dalje upuštanje sveta u konfrontacije“, objasnio je ruski šef diplomatije. Ruski predsednik je na petom Svetskom forumu sećanja na Holokaust u Izraelu predložio da se sazove sastanak lidera država-stalnih članica SB UN — Rusije, Kine, Amerike, Francuske i Velike Britanije, i izjavio je da Rusija namerava da bez odlaganja „uputi odgovarajuće poruke liderima ’petorke‘“. „Pravni temelj međunarodne arhitekture koji je položila Velika pobeda ostaje najvažniji stub za efikasno prevazilaženje sveobuhvatnih izazova i pretnji svim narodima i podršku regionalnoj i globalnoj stabilnosti. Na to je usmerena predsednikova inicijativa da se ove jubilarne godine održi specijalni samit lidera petorke SB UN“, istakao je Lavrov.  
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.