Izvor: RTS, 18.Okt.2021, 15:18

Lavrov: NATO ne želi ravnopravan dijalog, obustavljamo rad misije u Briselu

Moskva neće nastaviti da se pretvara da su moguće bilo kakve promene u njenim odnosima sa NATO alijansom u skorijoj budućnosti, upozorio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. NATO je saopštio da je primio "k znanju" komentare ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o prekidu komunikacija sa Severnoatlanskom alijansom.
NATO nije zainteresovan za ravnopravan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dijalog, niti za bilo kakav zajednički rad, smatra ruski ministar.

"Kad je već tako, ne vidimo razlog da nastavimo da se pretvaramo da su bilo kakve promene moguće u skorijoj budućnosti, jer je NATO već rekao da su takve promene nemoguće",rekao je  Sergej Lavrov komentarišući izbacivanje osam ruskih članova misije pri NATO u Briselu.
Dodao je da "praktično nema uslova za osnovne diplomatske odnose zbog koraka koje je preduzeo NATO".
"Nismo dobili objašnjenje za takve korake. Samo nekoliko dana pre objavljivanja ove odluke, susreli smo se sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Njujorku, gde je naglasio da postoji, kako je rekao, iskren interes Severnoatlanske alijanse za normalizaciju odnosa sa Rusijom, sa ciljem deeskalacije tenzija u Evropi", kazao je Lavrov.
Nešto ranije, Rusija je objavila da obustavlja rad svoje misije pri NATO-u u Briselu, kao i da će oduzeti akreditacije članovima misije NATO u Moskvi.
Nakon odluke da se članovima ruske misije pri NATO-u u Briselu uskrate akreditacije, Stoltenberg je rekao da to nije povezano ni sa jednim konkretnim slučajem.
"Ukinuli smo akreditacije za osam ruskih članova misije, koji su bili pripadnici tajne obaveštajne službe", kazao je Stoltenberg.
"Primili smo k znanju komentare Lavrova"

NATO je saopštio da je primio "k znanju" komentare ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o prekidu komunikacija sa Severnoatlanskom alijansom, ali iz Brisela dodaju da im nije stigao zvaničan dopis o gašenju ruske diplomatske misije u sedištu NATO.
"Primili smo k znanju komentare Lavrova koje je rekao pred novinarima, ali zasad nismo dobili ništa zvanično po pitanju koje je pokrenuo", izjavio je portparol NATO-a, prenosi Rojters.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rusija i NATO: Moskva obustavlja rad misije u sedištu NATO

Izvor: Danas, 18.Okt.2021

Getty Images Rusija će suspendovati diplomatsku misiju pri Severnoatlantskoj alijansi (NATO), rekao je Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova. Pored toga, moskovske vlasti će ukinuti akreditacije osoblju kancelarije NATO u Moskvi. To se dešava nakon što je NATO proterao osam ruskih diplomata početkom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.