Izvor: Vostok.rs, 15.Sep.2018, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Moskva spremna za ozbiljan razgovor sa Londonom o „slučaju Skripalj“

Moskva je spremna za ozbiljan razgovor s Londonom o „slučaju Skripalj“, ali nipošto na osnovu principa „hajli lajkli“ (vrlo verovatno), izjavio je u petak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon susreta s nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom.


Lavrov je istakao da, kada je reč o britanskim optužbama na račun Moskve u vezi s istragama o slučajevima smrti Aleksandra Litvinjenka i trovanja Sergeja i Julije Skripalj, nema činjenica koje bi se mogle zdravorazumski razmatrati.


„Ne samo u slučaju Litvinjenka i u slučaju Skripaljevih, nego i u slučaju s pogibijom drugih ruskih državljana u Londonu, uključujući gospodina Gluškova sasvim nedavno, nema nikakvih činjenica koje bi se mogle razumno razmotriti i analizirati“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkim kolegom.


Lavrov je naglasio da je Moskva od samog početka i u slučaju Litvinjenka, i u slučaju Skripaljevih, zvanično tražila pokretanje procedura predviđenih bilateralnom konvencijom s Velikom Britanijom, konvencijom Saveta Evrope, kao i (u slučaju Skripaljevih) Konvencijom o zabrani hemijskog oružja.


Šef nemačke diplomatije Hajko Mas je istakao da je Berlin zainteresovan za istragu slučaja trovanja Sergeja i Julije Skripalj i da smatra da je poželjno da strane budu spremne da razmene materijale u vezi s tim incidentom.


Mas je naveo da je Berlin od Londona dobio mnogo informacija o tom slučaju i da „nema osnova da se u njega sumnja“.


 

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.