Izvor: Politika, 23.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Kosovo presedan za 200 oblasti u svetu

Moskva – Potrebno je učiniti sve što je neophodno da se pitanje Kosova rešava na pravnom polju, na osnovu međunarodnog prava i principa OEBS-a da su granice nepovredive, kao i uz uzajamnu saglasnost zainteresovanih strana, izjavio je juče šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. „Sve ostalo su antipravne akcije i njih ne možemo da prihvatimo", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

On je istakao da Rusija odlično shvata destabilizujući efekat svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << separatističkih procesa i da je u njenom interesu očuvanje stabilnosti, nedopuštanje separatizma i kršenja međunarodnog prava. „Takva će biti naša pozicija", istakao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je rekao da se Evropska unija i NATO spremaju da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost, a „američke kolege javno govore da drugačije i ne može biti", što utiče na kosovske Albance kada su u pitanju mogućnosti nastavka pregovora.

Prema njegovim rečima, u EU se vodi aktivan proces da pravne osnove prilagode političkim planovima Unije i pokušavaju da ubede da se Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN ne isključuje nezavisnost Kosova, odnosno da je ono što u njoj piše – da Kosovu treba obezbediti suštinsku autonomiju u sastavu Srbije – „samo za prelazni period". „To je, praktično, neodrživo”, istakao je šef ruske diplomatije i dodao da „pravnici to odlično znaju". „Jasno napisana Rezolucija Saveta bezbednosti UN, usvojena konsenzusom, na osnovu Glave sedam Povelje UN, s tim da bude potpuno ispunjena, koristi se da se zasnuje politička zamisao", rekao je Lavrov dodajući da pri tome niko ne objašnjava suštinu i dugoročni cilj te zamisli. „Mi pitamo naše kolege: ako priznate jednostrano proglašenu nezavisnost, a Srbi u enklavama unutar Kosova se ne saglase sa tom nezavisnošću, da li planirate – a tamo su snage Kfora, da primenite mere prinude da naterate Srbe u kosovskim enklavama da ostanu da žive u državi koja je jednostrano proglašena, uprkos protestima Srbije", rekao je Lavrov. „Još ne dobijamo odgovor na to pitanje", naglasio je on.

Rusija, kako je istakao, ne želi da se pomiri sa navodno „neizbežnim" i oseća da i u EU ima „zdravih glasova i glava" i da se više počinje da „razmišlja šta dalje", kako će se ponašati susedne zemlje, gde takođe ima albanskog stanovništva koje živi kompaktno i u šta se to može pretvoriti, „ne samo na Balkanu nego i u mnogim regionima".

Prema njegovim rečima, uočava se ogroman pritisak na mnoge države, ali u datom, kosovskom, slučaju treba se potruditi i reći istinu, a „ne sklanjati se od veoma komplikovane teme ispod jednostavnog objašnjenja da je status kvo neodrživ".

On je upozorio da se, na taj način, „najozbiljnije pitanje, koje zahteva detaljno razmatranje, svodi na jednostavnu formulu".

Lavrov je na pitanje šta će Rusija raditi ukoliko Kosovo postane nezavisno rekao da bi to bila „gubitnička pozicija".

Za eventualno priznanje nezavisnosti Kosova Lavrov je rekao da bi to moglo da se koristi kao „presedan" na koji će se pozivati oko 200 oblasti u raznim zemljama sveta.

Prema njegovim rečima, taj presedan neće biti stvoren zato što to Rusija hoće ili neće, već se presedan stvara objektivno za razne oblasti širom sveta. „Presedan se stvara objektivno i pre svega za druge teritorije, ne samo za Južnu Osetiju i Abhaziju, već i za približno, po našem skromnom računu, 200 oblasti u različitim zemljama sveta. Ako je nekome nešto dozvoljeno, mnogi će računati na isti odnos prema sebi", rekao je Lavrov.

On je, istovremeno, naglasio da rusko rukovodstvo nikada nije izjavljivalo da će, ako bi došlo do eventualnog priznavanja nezavisnosti Kosova, priznati Abhaziju i Južnu Osetiju.

Lavrov je kazao da se kod mnogih ukorenio stav da Rusija čvrsto istupa u kosovskom pitanju, čekajući da bi potom i sama počela da priznaje „sve oko sebe". „Nema ničega više lažnog od toga u shvatanju ruske pozicije", rekao je šef ruske diplomatije.

Rusija se u pitanju Kosova zalaže isključivo za očuvanje principa i zaštitu međunarodnog prava i ne pokušava da na neki način ostvaruje svoje koristoljubive interese.„Mi smo ne jednom govorili našim srpskim prijateljima, tokom diskusija i u aktivnosti Kontaktgrupe i ’trojke’ koja je pokušavala da organizuje direktne pregovore između Beograda i Prištine, da mi imamo svoju jasnu poziciju i bićemo spremni da podržimo svako rešenje koje je prihvatljivo obema stranama. Nećemo biti više Srbi od samih Srba. Ta naša pozicija je u punoj meri očuvala svoju snagu", rekao je Lavrov.

Tanjug

[objavljeno: 24/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.