Izvor: B92, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov:EU, NATO, Estonija, istorija

Moskva, Brisel -- Sergej Lavrov optužio EU i NATO da podržavaju zemlje koje ne poštuju sovjetske vojnike poginule u Drugom svetskom ratu.

Ministar spoljnih poslova Rusije ih je optužio da podržavaju zemlje koje nastoje da prekroje istoriju. Lavrov je time nastavio izražavanje nezadovoljstva vlade zbog uklanjanja spomenika poginulim vojnicima Crvene armije iz glavnog grada Estonije.

"Pokušaji ruganja istoriji postali su deo i instrument spoljne politike određenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemalja", rekao je Lavrov na svečanosti odavanja počati ruskim diplomatama poginulim tokom rata.

On je dodao da su "na nesreću, određene organizacije, kao što su NATO i EU, saglasne sa takvim pokušajima".

Agencija RIA-Novosti prenela je da je Lavrov, rekavši da "sećanje na pobedu ne bledi" i da je to sećanje sveto za Ruse, kazao da pokušaji prekrajanja istorije nezibežno izazivaju gnev Rusije.

Estonske vlasti su u aprilu izmestile sa centralnog trga u Talinu spomenik sovjetskim vojnicima poginulim u Drugom svetskom ratu, što je izazvalo revolt ruske manjine i spor sa Rusijom.

Rusija ukazuje da spomenik predstavlja sećanje na milione sovjetskih vojnika koji su poginuli u borbi sa nacistima, ali i, prema stavu Rusije, oslobodili države poput Estonije, dok mnogi Estonci spomenik smatraju simbolom sovjetske represije tokom poluvekovne okupacije.

NATO i EU oštro su kritikovali povremeno agresivne proteste ruskih omladinskih pokreta ispred estonske ambasade u Moskvi, i zatražili od Rusije da obezbede sigurnost za ambasade i diplomate.

Spor je stavio ponovo na probu odnose Rusije i Zapada, već zategnute zbog neslaganja oko niza pitanja, počevši od ljudskih prava do kontrole naoružanja.

Pred samit Rusija-EU

Održavanje samita Rusija - Evropska unija u Samari 18. maja nije dovedeno u pitanje, uprkos krupnim razlikama koje Moskva i Brisel iskazuju oko više aktuelnih ekonomskih i političkih problema, izveštila je agencija Prajm-Tas, pozivajući se na dobro obaveštene domaće i strane izvore.

EU će, međutim, upozoriti ruskog predsednika Vladimira Putina da se ulazak Rusije u članstvo Svetske trgovinske organizacije ne može dogoditi pri postojećem nivou ekonomskih razmirica i tenzija.

Članovi delegacije EU, koja će pregovarati s ruskim predstavnicima u Samari, već su dobili uputstvo u kome se ukazuje na spremnost Unije "da podrži prijem Rusije u STO, ali ne po svaku cenu", navodi se dalje u izveštaju ruske agencije.

Evropska komisija je danas u Briselu demantovala ranije plasiranu vest o navodno žestokom protivljenju EU da Rusija uđe u STO.

Protivljenje EU da pruži bezrezervnu saglasnost za ulazak Rusije u STO može se posmatrati i kroz nameru Brisela da od Moskve dobije željene ustupke povodom više ekonomskih, a i političkih pitanja.

Jedno od njih je svakako i rusko-estonski spor, nastao posle odluke Talina da ukloni spomenik ruskim vojnicima koji su oslobodili estonsku prestonicu.

Rusija je kao odgovor na provokaciju Talina uvela prilično oštre trgovinske sankcije Estoniji, pa je bivša sovjetska republika najavila tužbu protiv Moskve u Savetu Evrope, ali i posredstvom drugih relevantnih međunarodnih organizacija.

Estonija i Rusija ostvaruju godišnju robnu razmenu u vrednosti jedne do jedne i po miljarde evra, a Talin je zvanično stavio do znanja da neće uvoditi kontramere protiv Moskve.

Rusija se na udaru EU našla i zbog ranije zabrane izvoza nafte u Litvaniju i još nekih neraščišćenih pitanja u dvostranim ekonomskim odnosima, uključujući izvoz energenata u zapadnu Evropu, navode analitičari.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.