Lavrov: Američko priznanje izraelske aneksije Golanske visoravni predstavlja grubo kršenje povelje UN

Izvor: Vostok.rs, 06.Apr.2019, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Američko priznanje izraelske aneksije Golanske visoravni predstavlja grubo kršenje povelje UN

 
SAD, priznajući Golansku visoravan teritorijom Izraela pokušavaju da ponište međunarodnu pravnu bazu na osnovu koje se rešava konflikt na Bliskom istoku, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu egipatskom listu "Ahram".
„Američko priznanje izraelske aneksije Golanske visoravni predstavlja grubo kršenje povelje UN, principa međunarodnog prava, bloka rezolucija SB UN za rešavanje arapsko-izraelskog konflikta, pre svega rezolucije 479“, rekao je Lavrov. Po ocenama Lavrova, takva odluka umanjuje šanse na postizanje dugoročnog, čvrstog i pravednog mira na Bliskom istoku. Stav Vašingtona po bliskoistočnom pitanju u skladu je sa opštom američkom linijom - „poništenje međunarodnih dogovora, zamena međunarodnog prava „poretkom koji je zasnovan na pravilima“, dodao je on. „Očigledno, Vašington želi da stavi krst na dostignuća međunarodnog prava, urušavanje opšte priznate međunarodne pravne baze, na osnovu koje se traga za načinima rešavanje situacije na Bliskom istoku", naglasio je Lavrov. Lavrov je naglasio da stav Moskve da Golanska visoravan pripada Siriji ostaje nepromenjena. Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.