Izvor: Vostok.rs, 25.Feb.2021, 08:32

Lavrov: Američko nuklearno oružje mora biti vraćeno na teritoriju SAD

Predlog Rusije da se rakete srednjeg i kratkog dometa, kopnenog baziranja, ne raspoređuju u regionima u kojima neće biti raspoređeno slično američko oružje ostaje na snazi, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom ženevske Konferencije o razoružanju.
„Uzdržanost u raketnoj sferi u uslovima prekida važenja Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa ostaje pitanje od prvostepene važnosti. Naš predlog ostaje na snazi: nećemo raspoređivati takve rakete kopnenog baziranja u regionima u kojima nisu raspoređena slična sredstva američke proizvodnje. Pozivamo države NATO-a da preduzmu slične korake. Naši konkretni predlozi o uzajamnim merama verifikacije su dobro poznati“, rekao je Lavrov. On je naglasio da je Moskva otvorena za višestrani dijalog o pitanju razoružanja sa svim državama koje poseduju nuklearno naoružanje, između ostalog sa Velikom Britanijom i Francuskom. „Insistiramo da Rusija i SAD i drugi učesnici „nuklearne petorke“ još jednom potvrde osnovnu formulu da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on nikada ne treba da bude pokrenut“, ukazao je Lavrov. Infrastruktura za brzo reagovanje američkog nuklearnog oružja u inostranstvu mora biti likvidirana, naglasio je Lavrov. „Američko nuklearno oružje mora biti vraćeno na teritoriju SAD, a infrastruktura za njegovu instalaciju u inostranstvu - likvidirana“, rekao je Lavrov.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.