Lavanda nas opija već 2.000 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2016, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavanda nas opija već 2.000 godina

Više od 2.000 godina mediteranska lepotica opojnog mirisa, lavanda, ukrašava mnoge vrtove sveta.

Lavanda je višegodišnji polugrm koji dostiže visinu od 30 do 80 santimetara. Sastoji se iz mnogo uspravnih izdanaka sa uskim listovima.

Gajenje - Lavandi najviše odgovaraju sunčana mesta i dobro drenirano zemljište. Lako podnosi hladnoću, odnosno temperature do minus 15 stepeni. Može da uspeva na balkonima i u saksijama, ali je ne treba zalivati preterano. Prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sadnje, na dnu saksije obavezno staviti drenažni sloj. Razmnožava se reznicama (bez cveta) dugim od 8 do 10 centimetara, koje se sade u mešavinu zemlje i peska.

Lavanda u vrtu - U vrtu se može saditi pojedinačno i tom prilikom se široko grana, ili se formira živa ograda (sade se na rastojanju od 30 do 50 cm). Živa ograda od lavande mora da se redovno orezuje na visinu od 40 do 70 cm. Tradicionalna ljubičasta lavanda srebrnkastosivog lista može da naraste od 30 do 90 cm. Bela lavanda ima plavičastozeleni list i dostiže visinu od 45 do 60 cm.

Postoji više od 30 podvrsta i hibrida lavande sa različitim bojama cvetova.

Lavandula angustifolia prepoznatljiva je po ljubičastim cvetovima intenzivnog mirisa. Cveta od jula do septembra. Odgovaraju joj humusna i dobro propusna zemljišta.

Španska lavanda (Lavanda stoechas) ima tamnoljubičaste cvetove u obliku ananasa i tamnozeleno lišće. Raste nisko (do visine od 45 cm) i veoma brzo se širi. Cveta krajem proleća i početkom leta.

Francuska lavanda (Lavanda dentata) ima sivkaste listove sa oštrim rubovima i krupne svetloljubičaste cvetove.

Žuta lavanda (Lavandula viridis) ima vrhove cvetova izrazito žute boje. Listovi su joj žućkasto-zelenkaste boje. Raste u visinu.

Slatka lavanda (Lavandula hereriphulla) je vrlo specifična, jer ima najzelenije listove i duge cvetove. Kako raste veoma brzo često se koristi za ukrašavanje vrtova.

Vunasta lavanda je najzahvalnija jer u odnosu na druge vrste najbolje podnosi suvo zemljište, a njeni tamnoljubičasti cvetovi pojavljuju se do kasno u leto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.