Lav Ernst - „Biolog 22. veka“

Izvor: Vostok.rs, 29.Apr.2012, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lav Ernst - „Biolog 22. veka“

29.04.2012. -

Umro je talentovani ruski biolog, 83-godišnji Lav Ernst – jedan od naučnika koji su odredili razvoj nauke u 21. veku. Genetičar svetskog imena, potpredsednik Ruske akademije poljoprivrednih nauka, bio je jedan od pionira ruske biotehnologije. Lav Ernst je obavljao prve eksperimente vezane za kloniranje. Kolege su ga zvale „Naučnik 22. veka".

Kao svaki nadareni i smeo naučnik Lav Ernst je umeo da predvidi budućnost nauke i da gleda ne osvrćući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << se na konjunkturu. Transgene tehnologije, zaštita genetskog biodiverziteta životinja i kloniranje – na izvoru ovih važnih naučnih pravaca nalazio se upravo Lav Ernst. Njegovi učenici danas rade u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Japanu i drugim zemljama. On je osnovao nekoliko međunarodnih laboratorija u kojima su se istraživanjima bavili evropski naučnici, bio je član četiri inostrane akademije.

Kasnije je za pionirsku misiju u biologiji Ernst dobio mnoštvo nagrada i postao je potpredsednik Ruske akademije poljoprivrednih nauka. Međutim, naučnik je počeo da krči nove puteve u nauci još onda kad je genetika bila proganjana. Poljoprivredni fakultet je završio u vreme Staljina, 1951. godine. O „rehabilitaciji" genetike tada još nije bilo ni reči – u društvu su vladale pseudonaučne ideje. Međutim, Ernst se bavio genetikom koja je bila „u nemilosti" i na taj način ju je spasio od dugogodišnjeg zaostajanja za inostranom naukom. Ne samo to, on je rusku biologiju doveo u avangardnu poziciju – postao je rodonačelnik poljoprivrednih biotehnologija u Rusiji.

U četrdeset prvoj godini Ernst je već bio direktor Svesaveznog NII za stočarstvo – malo je naučnika koji su takve visine osvajali u tim godinama. A od početka 80-ih bio je na čelu biotehnološkog smera u agrarnim naukama, ističe njegov kolega i učenik akademik Vugar Bagirov.

„Ernst je stvorio centar poljoprivrednih biotehnologija. Obavljao je složene eksperimente radi stvaranja novih vrsta poljoprivrednih životinja dobijenih putem selekcije, takođe je radio na dobijanju transgenih organizama i životinja koje se u medicini koriste u svojstvu bioreaktora – fermentatora."

Lav Ernst je među prvima našao primenu kompjuterskih tehnologija u stočarstvu, stvorio je metodiku za prognoziranje rezultata selekcije poljoprivrednih životinja. „Svojevremeno je to bio očigledan napredak u nauci," – kaže direktor Sveruskog NII za stočarstvo Natalija Zinovjeva. Ernstovi eksperimenti su omogućavali da se odgaje životinjske vrste s „programiranim" korisnim svojstvima za svega nekoliko godina. Pre Ernsta takvi eksperimenti su se mogli otegnuti na nekoliko decenija.

Lav Ernst je isticao nove ideje i organizovao je naučne projekte do poslednjih dana svog života. „Čovek dela", „generator ideja", „čovek veoma široke duše i erudita s nestandardnim mišljenjem" – takvu karakteristiku mu daju kolege i učenici. Ernst je bio ovaploćenje napretka i strateškog mišljenja u nauci, kaže njegova učenica Natalija Zinovjeva.

„Lav Ernst je imao jasnu orijentaciju u savremenim tendencijama u nauci i uvek je podržavao omladinu. Mnogim mladim naučnicima on je prokrčio put u nauci."

Neka dela Lava Ernsta – a napisao je preko hiljadu naučnih radova – biće ocenjena tek nakon mnogo godina, smatraju stručnjaci. On se može nazvati prorokom u nauci – čovekom koji je zavirio u daleku budućnost.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.