Laura Činčila u avionu narkodilera

Izvor: B92, 17.Maj.2013, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laura Činčila u avionu narkodilera

San Hose -- Predsednica Kostarike u žiži skandala nakon obelodanjivanja da je koristila privatni avion Kolumbijca za koga se sumnja da je povezan s trgovinom narkoticima.

Izbijanje tog skandala primoralo je Činčilinog ministra za komunikacije da podnese ostavku, a šefove kostarikanske obaveštajne službe da objasne kako su ta putovanja promakla njihovoj kontroli.

Laura Činčila je dva puta putovala u inostranstvo tim avionom - jednom u Venecuelu i drugi put u Peru. Letilica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u vlasništvu Moralesa, Kolumbijca koji je pod lažnim imenom stupio u kontakt sa kostarikanskim ministrom za komunikacije Fransiskom Čakonom, prenela je agencija AFP.

Kostarikanski zvaničnici su saopštili da Morales nema kriminalni dosije, ali da se povezuje sa sumnjivim kriminalnim aktivnostima koje bi izašle na videlo da su istražene kako treba.

Činčila je u izjavi koju je dala u sredu rekla da za taj skandal krivicu snosi "lanac propusta", ukazavši da njeni najbliži saradnici nisu propisno proverili prošlost tog Kolumbijca i njegovu povezanost s "nezakonitim aktivnostima".

Čakon, koji je ranije u intervjuima Moralesa opisivao kao "pristojnu osobu", podneo je ostavku, priznavši da nije temeljno proverio tog Kolumbijca.

Činčila je prvi put koristila Moralesov avion u martu za put u Karakas, glavni grad Venecuele, na sahranu Uga Čaveza, a zatim prošlog vikenda za privatno putovanje na jedno venčanje u Limu.

Na put u Peru pratili su je njen muž, Čakon i njegova supruga, inače ministarka za spoljnu trgovinu, Anabela Gonzales.

Šef kostarikanske obaveštajne službe Maurisio Boraši, odgovoran za zaštitu predsednice, rekao je da njegova agencija nije bila informisana da predsednica koristi privatni avion. "Proveravamo sve što se desilo kako bismo utvrdili kako je takav propust mogao da se dogodi", rekao je on za radio ADN i dodao da "nisu poštovani protokoli". "Da jesu, ja bih sprečio to putovanje predsednice", ukazao je Boraši.

On je naveo da Morales nije osuđivan, niti su za njim raspisane poternice, ali da se "povezuje da veoma kompleksnim situacijama sa kriminalne tačke gledišta".

Dnevnik Tiempo iz Bogote citirao je jedan obaveštajni izvor koji je rekao da je Morales Falon blizak narkodileru Luisu Karlosu Ramiresu koji se sada nalazi u zatvoru u Brazilu. Morales je negirao bilo kakvu povezanost s Ramiresom.

Kostarikanski opozicioni lideri su pozvali da ceo kabinet predsednice podnese ostavku. Kostarika nema predsednički avion i predsednica Činčila obično koristi komercijalne letove ili avione koje joj pozajmljuju firme ili bogati ljudi iz zemlje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Predsednica Kostarike letela avionom narko-dilera!

Izvor: Telegraf.rs, 17.Maj.2013

Izbijanje tog skandala primoralo je njenog ministra za komunikacije da podnese ostavku, a šefove kostarikanske obaveštajne službe da objasne kako su ta putovanja promakla njihovoj kontroli

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.