Lakše do lečenja u inostranstvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2019, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše do lečenja u inostranstvu

Preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, od početka godine, na lečenje u inostranstvo otišlo je 350 dece na lečenje, a prošle godine blizu 700, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Od osnivanja budžetskog fonda, 2014. godine, odobreno je 165 zahteva za lečenje, 293 uzorka poslata su na analizu u inostranstvo i 31 stručnjak iz inostranstva je boravio u Srbiji.

It RFZO poručuju da ima dovoljno novca za lečenje, a od početka godine potrošeno je 200 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << miliona dinara.

"Ove godine je otišao 21 pacijent na lečenje u inostranstvo. Poslato je 39 uzoraka na gensko i metaboličko ispitivanje i sedam inostranih stručnjaka je došlo kod nas i uradilo dragocene hirurške intervencije", rekao je pedijatar-kardiolog sa Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović.

On navodi da su najčešće indikacije za koje pacijenti odlaze u inostranstvo hematoonkološka oboljenja, ortopedska, transplantacija jetre, oboljenja očiju, retka oboljenja kod dece.

Problem je u tome što nekada ni roditelji, ni lekari nemaju dovoljno informacija kako preko fondova na lečenje.

"Procedura je takva da zaseda lekarska komisija i u roku od 7 dana, a najčešće i brže donose odluku koja je u preko 99 odsto slučajeva pozitivna i dete ili odrasla osoba se upućuje u inostranstvo", naveo je Vukomanović.

Lečenje ne sme da bude eksperimentalno, a neophodno je dostaviti konzilijarno mišljenje.

Informacije o tome šta je sve neophodno za upućivanje na lečenje u inostranstvo ili ima li dovoljno novca građani sada mogu pronaći i na sajtovima www.fondzdravlja.com i www.fond.gov.rs.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

RFZO: Novca za lečenje ima dovoljno, od početka godine potrošeno je 200 miliona dinara

Izvor: Danas, 28.Jun.2019

Preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, od početka godine, na lečenje u inostranstvo otišlo je 350 dece na lečenje, a prošle godine blizu 700, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS). Članak RFZO: Novca za lečenje ima dovoljno, od početka godine potrošeno je 200 miliona dinara se pojavljuje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.