LSV: Udar na osiromašene budžete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2017, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Udar na osiromašene budžete

Najava poskupljenja prirodnog gasa za 14,02 odsto nije dobra vest za građane Vojvodine, koji u najvećoj meri koriste ovaj energent, a Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorava da će, ukoliko poskupljenje bude odobreno, to biti još jedan udar na ionako osiromašene kućne budžete Vojvođana i Vojvođanki, saopštila je danas LSV.

Činjenica da JP "Srbijagas" izlazi sa projektovanim poskupljenjem, koje još nije odobrila Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), može >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se tumačiti kao pritisak "Srbijagasa" na nezavisno regulatorno telo, odnosno politički pritisak da se takvo poskupljenje i odobri usvajanjem novog zakonskog okvira.

U formiranje cene prirodnog gasa značajnu ulogu igra i cena nafte na svetskom tržištu. Istina je da je ona doživela značajan skok. Činjenica je i da se odnos dolar evro promenio u korist dolara.

"Kada je, međutim, cena nafte na tržištu padala , stizala su objašnjenja da će se taj efekat na cenu prirodnog gasa odraziti za šest meseci", navedeno je u saopštenju.

Kako je moguće da se pojeftinjenje oseti za šest meseci, a poskupljenje se odražava trenutno?

Srpsko tržište gasa je, takođe, daleko od transparentnog i otvorenog. Postoji mogućnost da se prirodni gas nabavi od 66 snabdevača koji se biraju na tržištu, ali svi oni mogu da nabave prirodni gas jedino od "Srbijagasa".

"Da li se na ovaj način ponovo favorizuje ruski partner u odnosu na druge za neke sitne privilegije (opstanak SPS u svakoj Vladi) s obzirom na to da se zna da je cena po ugovoru koju plaća "Srbijagas" jedna od najnepovoljnijih", pita u saopštenju LSV.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.