Izvor: B92, 04.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi prete secesijom u Iraku

Bagdad -- Lider kurdskog regiona na severu Iraka Masud Barzani zapretio je danas secesijom.

Barzani je u petak naredio da se državna zastava Iraka zameni kurdskom, što je izazvalo oštre reakcije Bagdada. "Ako želimo da se odvojimo, učinićemo to, bez oklevanja i straha", rekao je Barzani parlamentu. Od američke invazije 2003. godine kurdski region je stekao još veću autonomiju, što je izazvalo zabrinutost brojnih iračkih lidera, a naročito sunita. Kurda ima oko 30 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i najveća su etnička grupa na svetu koja nema državu.

Barzani je dodao da državna zastava ne predstavlja sve Iračane i da će Kurdi koristiti raniju zastavu, koja je korišćena posle pada monarhije 1958.

Ako Kurdi postanu nezavisni, a šiitska manjina već konroliše naftom bogati jug, nekada vladajućim sunitima, ocenjuju analitičari, neće ostati ništa osim peska.

Irački premijer Nuri al Maliki saopštio je da je državna zastava zemlje jedina koja može da se podiže. Predsednik Džalal Talabani izdao je saopštenje u kome se odbacuje "preterana buka" oko zastave. Talabani, koji je Kurd, branio je Barzanijev potez, rekavši da postoji "ustavni vakuum" oko zastave.

Talabanijeva izjava se odnosi na odluku privremenog Vladajućeg saveta Iraka posle pada Sadama Huseina da se promeni zastava, kao i na činjenicu da još uvek nije usvojena njena zvanična verzija.

Turska - dve žrtve eksplozije

I predstavnici turskih Kurda, okupljenih u partije koje su proglašene ilegalnim, traže samostalnost kurdskog dela Turske. Za više bombi koje su eksplodirale tokom poslednjih mesec dana u gradovima na obali Turske, kao i u Istanbulu, odgovornost je preuzela ekstremistička grupa Oslobodilački sokolovi Kurdistana. Ta organizacija povezana je sa Radničkom partijom Kurdistana, koja se od 70-ih godina bori za nezavisnu kurdsku državu.

Danas su dve osobe poginule, a devet ih je povređeno u eksploziji u jednom kafeu na jugoistoku Turske, ali za sada nije poznato da li je to povezano s kurdskim pokretima. Neimenovani policajac je izjavio da je bomba eksplodirala u kanti za smeće u čajdžinici. Lokalni mediji prenose da je među stradalima jedan policajac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.