Kurbalija u Visokom savetu za digitalnu saradnju UN

Izvor: RTS, 13.Jul.2018, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurbalija u Visokom savetu za digitalnu saradnju UN

Osnivač i direktor "Diplo fondacije" i Ženevske Internet platforme, Jovan Kurbalija imenovan je za izvršnog direktora Sekretarijata i člana Visokog saveta za digitalnu saradnju UN koji je osnovao generalni sekretar te organizacije Antonio Guteres.
Savet je osnovan u četvrtak sa ciljem da daje preporuke o tome kako ojačati međunarodnu saradnju u digitalnom dobu.

Glavni cilj rada Saveta je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostvarivanje promena koje digitalne tehnologije omogućavaju u osnaživanju pojedinaca i društava širom sveta, uz bezbednost od rizika i neželjenih posledica digitalizacije.
Savetom će predsedavati suosnivač fondacije Bil i Melinda Gejts – Melinda Gejts i osnivač "Alibaba grupe" Džek Ma.
U radu Saveta će učestvovati 20 renomiranih stručnjaka – ministara i lidera iz vladinog i privrednog sektora, akademije, civilnog društva i stručne zajednice, među kojima i jedan od osnivača Interneta, Vint Serf.
Najavljujući osnivanje Saveta, generalni sekretar UN Guteres je izjavio da su opseg, rasprostranjenost i brzina promena koje omogućavaju digitalne tehnologije bez presedana, ali da postojeći načini i nivoi međunarodne saradnje u ovom domenu nisu dorasli izazovima koje proces digitalizacije sa sobom nosi.
Profesor Kurbalija je pionir u oblasti sajber diplomatije od 1992. godine, saopštila je "Diplo fondacija".
Svojim višegodišnjim istraživanjem ove oblasti, Kurbalija je postavio okvir za dalja proučavanja i diskusiju o regulativi i uticaju Interneta na diplomatiju i međunarodnih odnosa na Internet, zbog čega je imenovan za zvaničnog (ex officio) člana Visokog saveta i izvršnog direktor Sekretarijata Saveta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.