Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulaci, platite porez iz 1954.

Današnje češke vlasti pokušavaju da naplate dugove stare više od pola veka

Specijalno za „Politiku"

Prag, 31. marta – Godine 1954. komunistička vlast u Čehoslovačkoj oduzela je imanje „kulaku” Jozefu Zejvalu i naložila mu da izmiri ogroman porez koji on nije imao od čega da plati. Ministarstvo finansija Češke sada, kako piše najtiražniji češki dnevnik „Mlada fronta– dnes”, zahteva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od naslednika Zejvala, koji je umro još 1969, da taj dug plate.

Vlasti su od Zejvala sve do njegove smrti tražile da plati taj dug koji on, uzgred rečeno, nije nikad hteo ni da prizna. Odmeren mu je bio porez od 8.500 ondašnjih čehoslovačkih kruna, što je u to vreme bila ogromna suma, koja je višestruko premašivala godišnji prihod od imanja. Bila, je to, u stvari politička osveta kulacima.

Početkom osamdesetih godina finansijske vlasti su prestale da šalju opomene za taj dug. Zejvalovimnaslednicima niko taj dug nije spominjao devedesetih, kada su posle plišane revolucije tu oduzetu zemlju dobili natrag u takozvanoj restituciji. Tek nedavno, prilikom uvida u katastar, ustanovili su da je to zemljište, parcela od 18 hektara, kao i kuća sa ekonomskim zgradama i okućnicom, opterećeno dugom od 21.000 kruna (na toliko se nominalno povećao dug zbog kaznenih kamata).

Od Ministarstva finansija su naslednici zatražili da se taj dug, star 54 godine, izbriše, mada je sada razrezan mnogo manji koji je, otprilike, nešto niži od prosečne ovdašnje bruto plaće (850 evra). Odgovoreno im je da se dug mora platiti i poslali ispunjenu uplatnicu na račun ministarstva koju treba samo da plati. Da tako mora biti potvrdio je i glasnogovornik ministarstva Ondrej Jakob.

„Vezani smo važećim propisima. Ako dug nije plaćen, moramo ga uterivati”, kaže on. Na toj obavezi, kako je shvataju službenici, ništa ne menja činjenica da se radi, u stvari, o represiji i bespravlju bivšeg komunističkog režima.

Ovaj slučaj, međutim, nije jedini.Takvih ima u ministarstvu 510 i u svima njima službenici i aparat finansijske vlasti isteruju dugove za porez iz pedesetih godina prošlog veka ljudima kojima je oduzeta zemlja. Paradoks svoje vrste jeste to što je na čelu ovog ministarstva političar iz KDU-ČSL (narodnohrišćanski demokrati, takozvani lidovci), stranke koja ima glavno uporište na češkom selu – roditeljima i dedovima simpatizera i lidera stranke uglavnom je i oduzeta zemlja početkom pedesetih.

A najčešći način kako da se to uradi bez ikakve naknade bio je upravo da se optereti zemlja enormnim porezom, koji niko ne može da plati i da hoće.

Ministar finansija Miroslav Kalousek odbio je da komentariše ovaj slučajdok se ne upozna bliže snjim. I valjda će se onda nešto konačno preduzeti da se princip pravne države ne pretvara u karikaturu i teror nakaznih propisa....

M. Lazarević

[objavljeno: 01/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.