Kuće u Bogojevu čekaju popravku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2017, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuće u Bogojevu čekaju popravku

Julsko nevreme je u Bogojevu uništilo tridesetak domova u romskom naselju. Iako je Pokrajinska vlada obezbedila 1,3 miliona dinara za sanaciju kuća, pomoć još nije stigla, a stanovnici ovog naselja kažu da je u oštećenim kućama život nemoguć.

Situacija je zaista alarmantna, jer je među stotinjak stanovnika ovog naselja puno dece i starih, a život u oštećenim kućama je pre svega rizičan.

Olujni vetar je odneo je sredinom jula krovove sa trošnih kuća, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a kiša uništila plafone, tako da se nekoliko kuća srušilo od vlage.

Ipak oni tu žive jer trenutno nemaju gde, iako strahuju za život. Planirano je da se iz ovog romskog naselja stotinjak stanovnika preseli u nove kuće po naseljenim mestima, ali to će se dogoditi tek za dve godine kada bude završena gradnja objekata koje finansira Evropska komisija.

Do tada treba živeti ovde. Neki su sami počeli da popravljaju krovove kako se kuće ne bi srušile, ali kažu da nemaju čime.

Do 30. avgusta je otvoren konkurs za prijavljivanje romskih porodica koje treba da budu preseljene u kuće čiju izgradnju finansiraju Evropska komisija, Ministarstvo finansija i opština Odžaci, ali to će se dogoditi tek za dve godine.

"Očekujemo početak radova na proleće. Jeste zaista tamo nema uslova za život, nastojimo što brže. Radimo po zakonu Evropske unije, tako da ne možemo da utičemo na neku brzinu", kaže Andrija Đurić, poverenik za romska pitanja opštine Odžaci.

U opštini Odžaci nezvanično smo saznali da je zahvaljujući sredstvima iz Pokrajine obezbeđen materijal za popravku oštećenih kuća. Spore administrativne procedure su jedini razlog što do sada nije počela sanacija.

U okviru projekta izgradnje novih kuća u selima opštine Odžaci i u romskom naselju u Deronjama biće izgrađen put i ulična rasveta, čime će projekat "Da svaki rom ima dom" biti upotpunjen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.