Kučan i Janković kumovali Pahorovoj pobedi

Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kučan i Janković kumovali Pahorovoj pobedi

Na osnovu 99,97 odsto prebrojanih glasova na izborima u Sloveniji koji su održani u nedelju, Socijalne demokrate (SD), sa Borutom Pahorom na čelu, osvojile su 30,5 odsto glasova, dok se za Slovenačku demokratsku stranku (SDS) premijera Janeza Janše opredelilo 29,32 odsto glasača.

U 90-članom slovenačkom parlamentu SD će imati 29, a SDS 28 poslaničkih mesta, pri čemu levica ima mnogo veće šanse da formira vladu. Očekuje se da će za nedelju dana, nakon objavljivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konačnih rezultata izbora, predsednik Slovenije Danilo Tirk imenovati Boruta Pahora za mandatara nove vlade.

Stranka dosadašnjeg premijera Janše nema gotovo nikakve šanse da sastavi novu vladu, pošto njen najtešnji partner, desničarska i proklerikalna Nova Slovenija (NSI) nije uspela ni da uđe u parlament. Pobednička koalicija imaće u novom sazivu parlamenta ukupno 43 poslanička mesta i za apsolutnu većinu nedostaju im još svega tri poslanika. Na raspolaganju imaju dva glasa predstavnika nacionalnih manjina, koji po pravilu podrže svaku aktuelnu vladu, a postoji mogućnost i da u koalicionu vladu pozovu i Demokratsku stranku penzionera Slovenije (DeSUS), koja je na ovim izborima osvojila sedam poslaničkih mesta i tako postigla izuzetan uspeh u poređenju sa izborima iz 2004. godine. Predsednik te stranke Karl Erjavec, ministar odbrane u Janšinoj vladi, koji je u protekle četiri godine bio čest predmet kritika zbog afera oko nabavki vojne opreme, najavio je da će kao uslov da uđe u koaliciju tražiti najmanje tri ministarska resora, a među njima i ministarstvo odbrane. Drugi potencijalni Pahorov koalicioni partner jesu narodnjaci (SLS) Bojana Šrota.

Nakon objave preliminarnih izbornih podataka, Pahor je izjavio da očekuje „najbolji rezultat u istoriji Socijalnih demokrata od slovenačkog osamostaljenja". Premijer Janša je poslao „iskrene čestitke Borutu Pahoru na njegovoj 'relativnoj pobedi’ na izborima". Prema tvrdnji mariborskog lista „Večer", ishod izbora odlučila je podrška Milana Kučana, prvog predsednika nezavisne Slovenije, Pahorovoj opozicionoj partiji levog centra.

Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, pre izbora je takođe javno podržao SD i još dve stranke levice, „Uistinu" (Zares) i Liberalnu demokratiju Slovenije (LDS).

Publicista Miha Kovač, izjavio je da izbori pokazuju da pored levog i desnog u zemlji da postoji i treći blok, blok neopredeljenih birača.

U novi parlament nije uspeo da uđe Dimitrij Rupel, dosadašnji šef slovenačke diplomatije. Stranka „Lipa" na čijoj listi su se kandidovala i četvorica Srba, osvojila je manje od dva procenta i nije ušla u novi slovenački parlament. Prema nezvaničnim informacijama, Ivo Vajgl, istaknuti član Zaresa, mogao bi da nasledi Rupela na poziciji ministra spoljnih poslova na kojoj je bio 2004.

Janković zadovoljan rezultatom izbora

Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, rekao je za „Blic" da je veoma zadovoljan rezultatom izbora. „Mislim da su ljudi shvatili da je nastupilo vreme kada treba menjati vlast. Novi trojac donosi novo dostojanstvo, popravljanje grešaka, novu demokratiju, poštovanje sudova, novinarstva i profesije uopšte." Janković takođe smatra da je veliki uticaj na rezultat izbora imao glas nekadašnjeg predsednika Slovenije Milana Kučana koji, po Jankovićevim rečima, i dalje predstavlja veliki autoritet u slovenačkom političkom životu.

Novi raspored snaga u slovenačkom parlamentu*

Stranka

Lider

Broj poslanika

Socijalne demokrate** (SD)

Borut Pahor

29

Slovenačka demokratska stranka (SDS)

Janez Janša

28

Uistinu (Zares)**

Gregor Golobič

9

DeSUS***

Karl Erjavec

7

Slovenačka nacionalna stranka

Zmago Jelinčič

5

Slovenačka narodna stranka (SLS) i Stranka mladih Slovenije (SMS)

Borut Šrot i Darko Krajnc

5

Liberalna demokratija Slovenije (LDS)**

Katarina Kresal

5

*88 izabranih poslanika i dva mesta rezervisana za predstavnike italijanske i mađarske manjine

**"Leva trojka" - ***Potencijalni koalicioni partner „leve trojke"

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janša kao favorit

Izvor: Večernje novosti, 21.Sep.2008

U Sloveniji su u nedelju održani peti parlamentarni izbori od osamostaljivanja te bivše jugoslovenske republike, na kojima najviše šansi za pobedu ima Slovenačka demokratska partija (SDS) aktuelnog premijera Janeza Janše

Nastavak na Večernje novosti...

Socijademokrate se vraćaju na vlast u Sloveniji

Izvor: Kurir, 22.Sep.2008, 01:37

LJUBLJANA, 22. septembra 2008. (Beta) - Opoziciona Socijaldemokratska partija (SD) vraća se na vlast posle četiri godine, pošto je, uz pomoć dva koaliciona partnera, pobedila sa malom razlikom na nedeljnim parlamentarnim izborima u Sloveniji, pokazuju nepotpuni zvanični rezultati. Državna izborna...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.