Izvor: Politika, 09.Jul.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća mira i kuća rata

Kako je američka invazija na Irak kumovala povratku feudalnog oblika islamskog sistema vladavine

Posle spektakularnog vojnog trijumfa krajem juna prošle godine, militantna sunitska grupa promenila je ime u Islamska država i u drugom najvećem iračkom gradu Mosulu zabola crne zastave džihada, prebrisala granice dve moderne arapske države i na širokom prostoru od Eufrata do Mediterana proglasila kalifat.

Vek nakon serije dogovora između evropskih kolonijalnih sila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i anglo-francuskog sporazuma kojim je region podeljen posle raspada Osmanskog carstva, vođa Islamske države, samoproklamovani kalif Abu Bakr el Bagdadi, krenuo je da u području najstarijih civilizacija sveta ostvaruje projekat nadnacionalne islamske države.

Za početak, stvorene su etno-konfesionalne enklave koje su dovele do geografske i političke dezintegracije Iraka i Sirije, a frontovi se prenose u Libiju, Jemen i još neke arapske zemlje.

Ukoliko se budu iscrtavale nove mape Bliskog istoka, sa teritorijama obeleženim kao kalifat, onda je za to u velikoj meri odgovorna američka invazija na Irak 2003. Iza nastanka Islamske države stoje desetogodišnja okupacija, rasturanje iračke države i društva, kolosalni neuspeh da se ona obnovi, tolerisanje šiitskih vlasti u Bagdadu, koje su potpuno marginalizovale sunite i posredno dovele do stvaranja Islamske države, ponovno bombardovanje i slanje američkih vojnih stručnjaka i savetnika.

Bliskom istoku prete tektonski udari koji mogu da redefinišu njegov politički pejzaž, a ukoliko promene nastave da idu ovim pravcem, u narednih nekoliko godina možemo da se suočimo sa regionom kakav nismo poznavali poslednje tri četvrtine veka. Apokaliptičke pretnje i geopolitički izazovi kalifata mogu da imaju dalekosežne posledice po međunarodni poredak.

Islam svet deli na dve sfere: dar el salam – kuću mira, i dar el harb –kuću rata. Kuća mira uključuje nacije i teritorije koje su pod kontrolom muslimana i na kojima vlada šerijat, islamsko zakonodavstvo. Kuća rata podrazumeva sve nacije i teritorije koje nisu pod kontrolom muslimana i koje su van domašaja šerijata.

Sukob između dve „kuće” biće konstantan i vremenski neograničen sve dok se kuća rata ne pretvori u kuću mira, dok Alah ne ovlada svim ljudima i zemljama, dok se ne uspostavi jedinstvena islamska država, poznata kao kalifat. Islamski kalifat je obaveza koja se izvodi iz Kurana i ne ostvaruje se izborima već borbom.

Islamska država pokazuje da želi da se pridržava ovih uputstava. Bagdadi sve ove elemente koristi kako bi na strahu i veri, maču i Kuranu, na teritorijama koje je zauzeo konsolidovao sopstveni i autoritet Islamske države, pripremajući je za nova osvajanja.

Islamska država ima, međutim, više zajedničkog sa nekim revolucionarnim pokretom nego sa srednjovekovnim kalifatom. Poznato je da su neki od ideologa radikalnog islama bili pod uticajem evropskog anarhizma i komunizma, posebno ideja francuskih jakobinaca ili Lenjinovih boljševika, da jedno društvo može da se promeni surovom revolucijom i sistematskom upotrebom nasilja.

Islamisti su uvereni da je teror neophodan da bi se društva očistila od moralne korupcije, ali iako posvećeni stvaranju novog društva utopijskih vizija, oni svoj kalifat organizuju kao veoma efikasnu kompaniju, koja je, umesto berze, veoma aktivna na internetu i socijalnim mrežama.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.