Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 21.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krst vređa osećanja Jevreja

TEL AVIV - Izraelski rabin Šmuel Rabinovič, zadužen za Zid plača, izjavio je, pred posetu pape Benedikta, da ne bi bilo prikladno da poglavar Rimokatoličke crkve obiđe to sveto mesto noseći krst. Papa, međutim, uvek nosi krst oko vrata gde god da se javno pojavi, podsećaju izraelski mediji, najavljujući da je poseta Zidu plača planirana za 12. maj.

Prethodno će se papa sastati s muslimanskim verskim liderima na Brdu hrama, iznad Zida plača, odnosno Haram al Šarifu, kako to >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << mesto, sveto i za Jevreje i muslimane, nazivaju Arapi. Na tom mestu se sada nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu.

Posle posete Zidu plača i razgovora s Rabinovičem, poglavar Rimokatoličke crkve će se sastati s glavnim izraelskim rabinima, Jonom Mecgerom i Šlomom Amarom.

Strogi rabin

„Moj stav je da nije pristojno ući u područje Zapadnog zida noseći verske simbole poput krsta“, izjavio je Rabinovič, objašnjavajući da bi to bilo kao kad bi Jevrejin stavio molitveni šal i ušao u crkvu.

Vadi Abunasar, koordinator papine posete Svetoj zemlji, najavio je da će o tom problemu razgovarati s funkcionerima Vatikana, ali je istovremeno izrazio uverenje da papa neće ukloniti krst. „Nezamislivo mi je da Sveti otac skine krst“, kazao je on.

Prethodni papa, Jovan Pavle, molio se ispred Zida plača, tokom istorijske posete Izraelu 2000. godine, i među pukotine zidina stavio molitvu. Na fotografijama, snimljenim tokom te posete, jasno se vidi da je nosio krst.

Kako obezbediti papu

Rabinovič, međutim, ostaje pri stavu da se pred Zidom plača ne smeju pokazivati verski simboli. Izraelska štampa podseća pri tom da je do sada isti rabin već dva puta zabranio pristup Zidu plača sveštenicima koji su imali krstove.

Rabinovič se protivi i planu da, iz bezbednosnih razloga, budu zabranjene molitve ispred Zida plača nekoliko sati pred papinu posetu.

„U poslednje 42 godine niko nije nikada bio sprečen da se moli i, uz božju volju, niko nikada neće ni biti. Mora se naći rešenje kojim će papi biti zajamčena bezbednost, ne narušavajući pravo ljudi da se mole. Zapadni zid pripada svakome“, rekao je Rabinovič.

Ranije je bilo najavljeno da, tokom posete Jad Vašemu, papa neće obići Muzej holokausta. U tom muzeju se nalazi fotografija kontroverznog pape Pija, ispod koje piše da se on držao neutralno tokom stradanja Jevreja u holokaustu u Drugom svetskom ratu. Vatikan to osporava, tvrdeći da je Pije nastojao da, koliko god je mogao, spreči masovno ubijanje Jevreja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.