Izvor: B92, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza u odnosima Estonije i Rusije

Tamin, Moskva -- Zbog nedavne odluke estonskih vlasti da izmeste spomenik sovjetskim vojnicima, odnosi sa Rusijom najlošiji od raspada SSSR-a.

Osim na bilateralne odnose, odluka estonskih vlasti bacila je, međutim, senku i na veze Rusije sa Evropskom unijom, čija je ta pribaltička zemlja članica od 2004. i predstojeći samit Rusija-EU, 18. maja, kao i na odnose sa NATO-om.

Spisak nerazumevanja Rusije i Zapada, povodom zaštite ljudskih prava, zabrane uvoza poljskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesa u Rusiju, američkih planova za instaliranje protivraketne odbrane u Poljskoj i Češkoj, odsustvo ratifikacije zemalja NATO-a Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi i budućeg statusa Kosova, tako je protekle nedelje "obogaćen".

Na oštru reakciju Rusije na nepoštovanje žrtava iz Drugog svetskog rata, što i ne čudi ako se zna da je Crvena armija tada izgubila više od 8,8 miliona vojnika, i upozorenje na dugoročne posledice takve odluke Talina, zvaničnici iz Brisela su, međutim, odgovorili osudom demonstracija aktivista omladinskih pokreta ispred estonske ambasade.

Ambasadorka Estonije u Moskvi Marina Kalurand je sinoć napustila Moskvu i otišla na "dvonedeljni odmor".

U međuvremenu, pojavila se i vest da je već nastupila jedna od "posledica" - prekid železničkog transporta ruske nafte i uglja u Estoniju, što je Ruska železnica demantovala.

Pres služba te državne kompanije, koja je 1. maja najavila planski dvonedeljni remont pruge u tom pravcu, tvrdi da su svi zahtevi za prevoz za maj primljeni, da se "nikakve sankcije i represije prema Estoniji ne planiraju" i da su jedino moguće izmene u redu vožnje.

I rukovodilac pres službe Estonskih železnica Urmas Glase potvrdio je agenciji RIA novosti da su netačne vesti o obustavljanju prevoza.

Najava remonta 1. maja u zapadnim medijima protumačena je kao još jedna potvrda da Rusija "koristi energente za ucenjivanje suseda", a prenete su izjave i da "pojedini ruski izvoznici nafte tvrde da je prevoz u Estoniju prekinut zbog nedostatka cisterni", jer, navodno, Ruske železnice odbijaju da im iznajme svoje i preporučuju da koriste sopstvene, što je dovelo do njihovog deficita.

Godišnji obim tranzita nafte i derivata iz Rusije preko estonskih luka na severnoevropsko tržiste iznosi 25 miliona tona, a prema izjavi estonskog premijera Andrusa Ansipa, to i ne bi mogla biti "kazna" Estoniji nego veći problem za Rusiju.

"U sektoru tranzita nafte nije zaposleno mnogo ljudi, gubitak posla biće umeren, a uticaj na državni budžet praktično nikakav", rekao je on.

Predsednik Gornjeg doma ruskog parlamenta Sergej Mironov, koji je u trenutku demontiranja spomenika, 27. aprila, pozvao na prekid diplomatskih odnosa, danas je izjavio da "mere odgovora" u odnosu na Estoniju već postoje i da se sprovode, a da će se "vremenom za njih čuti".

U situaciji u kojoj je razmena između dve zemlje milijardu dolara, kojih bi se obe bez naročitih trauma mogle "odreći", teško je, međutim, očekivati da bi se Moskva odlučila na drastičan korak uvođenja sankcija ili prekida diplomatskih odnosa prema jednoj od članica partnerskih organizacija, EU i NATO.

Naročito zato što bi se time lišila i mogućnosti da pomaže brojnim sunarodnicima u zaštiti njihovih manjinskih prava u Estoniji, od kojih se mnogi u toj zemlji tretiraju i dalje kao "nedržavljani".

Prema popisu stanovništva iz 2000. godine, ruskog stanovništva u Estoniji ima više od 26 odsto od ukupnog broja stanovnika koji se procenjuje na nešto više od 1,3 miliona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.