Kriza u istočnoj Evropi ugrožava zapadne banke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2009, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza u istočnoj Evropi ugrožava zapadne banke

BEČ - Recesija u istočnoj Evropi biće mnogo teža nego u ostalom delu sveta zbog privrednog debalansa, što bi moglo da oslabi rejting finansijske stabilnosti lokalnih banaka i njihovih zapadnih partnera, saopštila je agencija "Mudis".

Kombinacija faktora većeg udela "lošeg" duga, rast cene bankarskih kredita i pad kursa valuta mogli bi da smanje profitabilnost banaka i negativno se odraze na njihov kapital, saopštio je "Mudis" u svom specijalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komentaru regionalnog bankarskog sektora.

Zapadnoevropske banke, među kojima UniKredit , Erste , Rajfajzen i Sosijete Ženeral su poslednjih godina kupile veliki broj banaka istočne Evrope, kako bi zauzele mesto u brzorastućem kreditnom sektoru evropskih zemalja u usponu.

Njihove istočnoevropske "kćerke" su u nedavnoj prošlosti doprinele uvećanju profita matičnih banaka, ali su sada, zbog ekonomske krize u regionu, postale rizične.

"Finansijsko slabljenje istočnoevropskih podružnica negativno utiče na njihove partnere iz zapadne Evrope" navodi se u saopštenju "Mudis", prenosi Rojters.

Međunarodni monetarni fond prognozira pad ekonomija svih evropskih zemalja u razvoju, ali prognoze ipak variraju. Za stabilnije zemlje, poput Poljske i Češke predviđanja su povoljnija, a za Ukrajinu i Rumuniju manje povoljna.

Većina zapadnih banaka prisutnih u istočnoj Evropi poseduje aktivu u raznim zemljama i mogu selektivno da finansiraju u svoje podružnice, što dodatno uvećava rizik za slabe zemlje.

"Banke raspoređuju svoj kapital između podružnica na osnovu profita i rizika", navodi agencija i dodaje da tako rastu rizici u zemljama najosetljivijim na krizu.

"Mudis", međutim, ukazuje da zapadne banke imaju razloge da nastave sa finansiranjem istočnoevropskih filijala. Obustavljanje poslovanja u jednoj zemlji može da uništi poverenje klijenata u drugoj.

Investitori se oslobađaju akcija banaka koje su veoma prisutne u istočnoj Evropi. Vrednost akcija austrijske "Erste" su u ponedeljak pale za 12 odsto, akcije belgijske KBC za 12, "Rajfajzen" za deset, a "Societe Ženeral" za šest procenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.