Kriza u SAD ugrožava izgradnju antirakentog štita u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza u SAD ugrožava izgradnju antirakentog štita u Evropi

PRAG/VARŠAVA - Svetska finansijska kriza odložiće razmeštanje američkog antiraketnog štita u Evropi i izgradnju raketne baze u Poljskoj i radarske u Češkoj, potvrdio je šef češke diplomatije knez Karel Švarcenberg, javljaju češki i poljski mediji.

"Naravno, na Amerikancima je kada će baze štita izgraditi. Mogu da zamislim da će biti kašnjenja, ali oba kandidata za predsednika SAD misle da je štit ispravna stvar", kazao je Švarcenberg u sedištu UN >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

u Njujorku agenciji Rojters.

Češki ministar ocenio je da ako novi stanar Bele kuće bude demokratski kandidat Barak Obama kašnjenje u izgradnji srednjeevropskih baza biće verovatnije.

"Obojica kandidata, međutim, izjavljuju da će poštovati obaveze koje je preuzela njihova država. Sporazum (SAD i Češke o izgradnji radarske baze štita) obavezuje obe strane", naglasio je Švarcenberg.

Poljski analitičari takođe upozoravaju da u sadašnjoj svetskoj finansijskoj krizi koja je pogodila pre svega SAD, američka administracija mora da spasava pre svega finansijska tržišta i da za evropske baze štita jednostavno neće biti novca.

Američki Kongres je ovih dana skresao budžet za taj projekt na koji mnogi američki demokrati gledaju kao na kontroverzni sistem, jer nije sigurno da će funkcionisati.

Za izgradnju evropske komponente štita Kongres je odobrio za narednu godinu 465,8 miliona dolara, za 246,3 miliona dolara manje od zahteva američke administracije. Dok su kongresmeni odobrili sva tražena

sredstva za radarsku bazu u Češkoj, za buduću bazu raketa presretača u Poljskoj odobreno je umesto 133 miliona dolara svega 43 miliona.

"Naredne godine hteli smo da počnemo izgradnju silosa a sada ćemo morati da se ograničimo na čišćenje terena i izgradnju sporednih objekata", priznao je finansijske probleme poljskom listu "Đenjik" portparol Američke agencije protivraketne odbrane Rik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Finansijska kriza odložila razmeštanje štita

Izvor: Mondo, 27.Sep.2008

Svetska finansijska kriza odložiće razmeštanje američkog antiraketnog štita u Evropi i izgradnju raketne baze u Poljskoj i radarske u Češkoj.

Nastavak na Mondo...

Kriza ugrozila izgradnju antirakentog štita u Evropi

Izvor: RTS, 27.Sep.2008

Svetska finansijska kriza odložiće razmeštanje američkog antiraketnog štita u Evropi i izgradnju raketne baze u Poljskoj i radarske u Češkoj, potvrdio je šef češke diplomatije knez Karel Švarcenberg. ."Kašnjenja će najverovatnije biti, ali...

Nastavak na RTS...

A novac za štit?

Izvor: RTV Pink, 27.Sep.2008

Svetska kriza mogla bi ugroziti izgradnju štita u Evropi. . . Aktuelna finansijska kriza mogla bi odložiti razmeštanje američkog antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj, ali obojica američkih predsedničkih kandidata ostaju privržena toj ideji, izjavio je danas u Njujorku češki ministar inostranih...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.