„Kriza je na Zapadu, ne u Kini“

Izvor: Deutsche Welle, 20.Okt.2019, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Kriza je na Zapadu, ne u Kini“

Kineski uspon je jedna od najneverovatnijih priča u istoriji, kaže za DW britanski autor Martin Žak koji je pre deset godina predvideo rast Kine. On tvrdi da Zapad i dalje ne razume šta se dešava i tako šteti sebi.

Martin Žak je pre deset godina mnogima delovao kao ekscentrik gladan pažnje. Ovaj britanski novinar i naučnik je bestselerom „Kad Kina bude vladala svetom“ još 2009. predvideo uspon Kine, tvrdeći da će ta zemlja do 2027. godine biti veća ekonomija od >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Sjedinjenih Država.

Knjiga je prodata u 400.000 primeraka, ali mnogi nisu bili uvereni Žakovom argumentacijom. Pisao je da je kineski sistem upravljanja, gde se odluke donose u vrhu i sprovode bez demokratskih procedura, zapravo superioran u odnosu na zapadne liberalne demokratije.

Žak koji radi pri univerzitetu Kembridž je tada išao protiv struje. Pisao je da se Kina neće, kako mnogi misle, ugledati na Zapad već će pokušati da oblikuje svet po svojim potrebama.

„U Pekingu vlada samopouzdanje“

„Sudbina kineske ekonomije vezana je za sudbinu globalne ekonomije“, kaže Žak na početku razgovora za DW, upitan za činjenicu da je prošle godine kineski rast iznosio 6,6 odsto što je najmanje stopa još od 1990. godine.

„Kineski ekonomski rast je i dalje drugi najveći na svetu posle Indije, ali je Kina triput veća ekonomija“, dodao je britanski autor.

On ne deli mišljenje da je oštra politika Pekinga prema Hongkongu reakcija na nešto manji rast od onog koji želi komunistička vlast. „Očigledno trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama nije lak ni za Kinu. Ali u Pekingu vlada samopouzdanje. Kriza je na Zapadu, ne u Kini. Trebalo bi sa malo poniznosti da pratimo šta se tamo dešava. Mi smo uprskali stvar, ne oni.“

„SAD će biti gubitnik“

Kao primer on je govorio o američkim pokušajima da spreče kineski Huavej u učešću na zapadnim tržištima. Ta kompanija je optužena za špijunažu, no Žak to naziva reakcijom SAD na jaku konkurenciju.

„Kineski san“ je moto sa kojim najmnogoljudnija zemlja sveta ulazi u budućnost. U seriji tekstova pod naslovom „Uspon Kine“ DW analizira da li taj san zaista može da se pretvori u javu. (08.05.2018)

„Amerika mora da odluči da se otvori za kineski tehnološki progres umesto što sledi Trampov ratoborni pristup“, navodi on. „Ako nastave ovako, Sjedinjene Države će na kraju biti veliki gubitnik.“

„SAD moraju da se pomire sa činjenicom da će možda morati da dele globalnu lidersku poziciju. Izgleda da im je u genima da se tome opiru. Ali to je kratkovido i glupo“, zaključuje Žak.

Kaže da Zapad zaostaje u shvatanju Kine, da je posmatra kao strani sistem umesto kao „veliku civilizaciju“. „Kineska transformacija je jedna od najneverovatnijih ljudskih priča ikada i što pre to shvatimo, to bolje. Ako ne shvatimo, onda pucamo u sopstvenu nogu“, dodaje on za DW.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.