Izvor: B92, 27.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivični sud sumnjiči ex-ministra

Hag, Kartum -- Tužilac Međunarodnog krivičnog suda osumnjičio bivšeg sudanskog ministraza zločine u Darfuru.

Sud, pored bivšeg ministra, tereti i komandanta arapske paramilicije u oblasti Darfur da su počinili ratne i zločine protiv čovečnosti, prenele su agencije. Tužilac je tražio od suda da pošalje pozive Ahmedu Muhamedu Harunu i Aliju Mohamedu Ali Abd al Ramanu.

Tužilac je danas saopštio da je Harun, koji je bio ministar unutrašnjih poslova u doba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krize u Darfuru, pomagao u regrutovanju milicije džandžaveda koja je odgovorna za ubistva, silovanja i mučenja. Tužilac tvrdi i da su Harun i Raman osumnjičeni po 51 tački za ratne zločine.

Harun je sada sudanski ministar za humanitarne poslove, dok je Raman 2003. i 2004. bio vođa napada na sela oko Mukdžara, Bindisija i Garsila, gde je, prema trvdnjama očevidaca, pogubljeno na stotine ljudi.

Sudan je saopštio da ne priznaje legitimitet Međunarodnog krivičnog suda. "Sudansko pravosuđe ima kapacitet i sposobnost da sudi onima koji su počinili zločine u Darfuru", izjavio je sudanski ministar pravde Mohamed Ali al Mardi, prenose agencije.

Sudanski ministar pravde je i juče kazao da Međunarodni krivični sud ne može uopšte da bude kompetentan da sudi Sudancima. "Pravosudni organi ispitali su Ahmeda Haruna, ali protiv njega nemamo nijedan dokaz i zato se u njegovom slučaju odustalo od tužbe", rekao je Al Mardi.

Stručnjaci procenjuju da je 200.000 ljudi ubijeno, a 2,5 miliona proterano iz domova u Darfuru od 2003, kada je počela pobuna protiv Vlade. Kartum tvrdi da je u sukobima koji su izbili poginulo oko 9.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.