Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija

Izvor: Vostok.rs, 07.Avg.2018, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija

"Crnogorski pokret" podneo je krivičnu protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zbog "povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica i izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje".

U krivičnoj prijavi se navodi da je mitropolit Amfilohije u intervjuu dnevnim novinama „Vijesti“ kazao da onaj koji nije kršten nema straha Božjega, ni stida pred ljudima, te da je „Crnogorsku crkvu“ nazvao sektom koja se rodila iz zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi, navodi Radio-televizija Crne Gore.


„’Crnogorsku crkvu‘ stvara isti fašistički duh koji je stvorio i takozvanu ’Pravoslavnu crkvu Hrvatsku‘. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca — prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovde ’Crnogorsku crkvu‘“, kazao je, između ostalog Amfilohije.


U "Crnogorskom pokretu" smatraju da je tom izjavom počinio krivično delo povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, u sticaju s krivičnim delom izazivanja nacionalne i verske mržnje.


„Jer je povezujući ’Crnogorsku pravoslavnu crkvu‘ indirektno i Crnogorce sa zločinačkim fašističkim i nacističkim tvorevinama iz Drugoga svetskoga rata, namerno narušio ugled ’Crnogorske pravoslavne crkve‘ i nacionalnog imena Crnogorac. To je učinio tako da njihov pomen asocira na zlo, zločin i zločinačke organizacije koje su u toku Drugoga svetskoga rata vršile uništenje celih naroda, s ciljem da bi Crnogorce i ’Crnogorsku pravoslavnu crkvu kompromitovao u zemlji i inostranstvu‘“, navodi "Crnogorskog pokreta".


„Ovakvim porukama šalje mračnu poruku, seje strah i paniku i nemušto poziva na progon Crnogoraca, ’Crnogorske pravoslavne crkve‘, ateista, Muslimana i Bošnjaka i uništenje Crne Gore“, ističu iz CP.


Ocenjuju da mitropolit Amfilohije na "direktan način podstiče mržnju između pripadnika pravoslavne veroispovesti koji pripadaju dvema crkvama, „Crnogorskoj“ i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i između njih kao hrišćana i građana islamske veroispovesti i ateista".

Iz Crnogorskog pokreta ranije danas su saopštili da je "krajnje vreme da tužilaštvo procesuira mitropolita Amfilohija, zbog izazivanja nacionalne, verske, homofobne mržnje, umesto što nam šalje epistole u kojima otrovnu mržnju Amfilohija Radovića volšebno pretvara u poruke mira i ljubavi".


"Gospodin Radović u tolikoj mjeri postao nedodirljiv da njegovi sljedbenici na naše očigledno ukazivanje na njegove prekršaje i krivična djela, nas proglašavaju atakerima na njegovu ličnost i na organizaciju kojoj pripada. I inače je činjenje presedana, ili nečinjenje, dovelo do toga da prestupnici, izvršioci i optuženi za najteža krivična djela, umjesto opšte društvene osude, pribavljaju sebi oreol žrtava. Taj bezobrazluk ide toliko daleko da se njihova krivična odgovornost pretvara u proganjanje cijelog naroda", navodi se u saopštenju Crnogorskog pokreta.

"Reći da je CPC sekta, pored toga što je uvreda, govori o teološkom i opštem obrazovanju Amfilohija Radovića. Sekte su jeretičke organizacije koje odstupaju od učenja svetih knjiga i od evharistije, što apsolutno ne važi za CPC. Pitanje priznanja i nepriznanja ne čini neku Crkvu sektom, jer je i Crkva kojoj pripada Amfilohije Radović bila nepriznata i anatemisana u prošlosti. A i, kako stvari stoje, velika je mogućnost da SPC izgubi tomos dobijen od Vaseljenske patrijaršije 1922.godine, koji je ionako nekanonski stekla, plaćajući ga novcem, čime će izgubiti kanonski status u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV AMFILOHIJA: Neviđeni pritisak na Srbe u Crnoj Gori!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Avg.2018

"Crnogorsku crkvu" mitropolit je nazvao sektom..Crnogorski pokret predao je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zbog, kako navode, povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica i izazivanja...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Avg.2018

PODGORICA - Crnogorski pokret predao je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zbog, kako navode, povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje...U...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.